Natalitet demografija Srbija
Natalitet u Srbiji ilustracija Foto:Shutterstock

U Srbiji se iz godine u godinu stvara sve lošija demografska slika. Visoka stopa smrtnosti, nepovoljni trendovi uzrokovani globalnom pandemijom korona virusa ali i brojnim drugim faktorima utiču na to da nas je svake godine sve manje.

U izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, sastavljenom za period od januara do decembra prethodne godine, stoji da je broj umrlih povećan za gotovo 20 procenata.

„Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu januar – decembar 2021. godine iznosio je 135.901 i, u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 114.954, beleži se rast od 20.947 ili za 18.2 posto“, stoji u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

U pitanju je skok u odnosu na rezultate od pretprošle godine, kada je broj preminulih povećan za 13.9 posto u odnosu na 2019.

Početkom godine, demograf Goran Penev osvrnuo se na 2021. godinu izjavom da je u protekloj godini u Srbiji dostignut višedecenijski maksimum ukupnog broja umrlih i opšte stope mortaliteta.

“To je prvenstveno povezano s pandemijom korona virusa, koja u svetu, pa i u Srbiji, ne jenjava ni dve godine nakon pojave prvih slučajeva“, ocenio je demograf. Naveo je i ilustrativne podatke o prosečnom dnevnom smanjenju stanovništva po osnovu negativnog prirodnog priraštaja.

„U 2019. godini prosečan negativan prirodni priraštaj iznosio je 102 stanovnika dnevno, u 2020. godini on je povećan na 151, dok je za prvih 11 meseci 2021. dostigao tačno 200 dnevno“, rekao je.

Penev kaže da je Srbija, prema zvaničnim procenama RZS-a, u 2021. godinu ušla sa 6.871.547 stanovnika, a kako one ne uključuju spoljni migracioni saldo, procenjeni broj stanovnika bi za ovu godinu iznosio 6,8 miliona.

BONUS VIDEO: Državna (selektivna) borba protiv antivaksera – gosti Sandra Petrušić i Rade Panić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare