13 meseci epske borbe za pacijente u samrtnom ropcu

Društvo 20. apr. 202113:44 > 14:53
Podeli:
Radmilo Janković Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

"13 meseci epske borbe za živote najteže obolelih pacijenata. Desetine, stotine njih....poslate u gotovo samrtnom ropcu...bez daha sa saturacijama od 60 i manje uz poruku: "Profesore, mi smo učinili sve, molim Vas preuzmite ih, naše mogućnosti su iscrpljene": tako u razgovoru za Nova.rs poslednjih godinu dana svog života i rada opisuje doktor Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu.

Borba je neprestana, uprkos tome neke bitke ostaju izgubljene.

„Gotovo 2.300 najtežih pacijenata, najveća srpska crvena intenzivna nega savijala se pod pritiskom mora ljudske nesreće. Više puta…u aprilu, pa u junu, pa u avgustu, pa u novebru, pa opet u martu. Na stotine zatvorenih plastičnih vreća, stotine viber poruka u grupi JIN (jedinica intenzivne nege, prim. nov.) Kovid anestezija…exsitus letalis…emotivno razaranje koje traje i traje“, doktor Janković ubada u srž svojim rečima.

Jedan od pacijenata koje naš sagovornik nikada neće zaboraviti je Dragan Živić. Šahista koji je nakon 95 dana bolničkog lečenja, dve reanimacije i dva priključivanja na respirator ipak uspeo da matira koronu.

„Krajem januara, dr Goran Milošević, koordinator kovid intenzivne nege unosi poruku: pacijent Dragan Živić, pcr negativan, nakon druge hospitalizacije kod nas, 17 dana mehaničke ventilacije i uspešnog kpr-a prevodi se u „zeleni šok A2“ Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju. Još 60 dana borbe, sepsa, operativni zahvat. Opet srčani zastoj, opet ga „vraćamo“ još 12 dana na respiratoru. E pa ne damo, ovog puta neće moći. Drugo skidanje sa respiratora, rehabilitacija, drži se, Dragane, ne damo te“.

Kao lavina nas zatrpavaju scene, koje nam kao u nekom najnapetijem filmu dočarava doktor Janković.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dr Natalija Vuković danima bdije nad njim: „Šefe, trebaće mu koncentrator kući, da pišemo? Naravno. I ko zna koja vizita…Nije još za kući. Neka ga. Koliko god treba. I tako – 95 dana. Draganova žena donosi stvari, dižemo ga sa kreveta. Otpraćamo do lifta. Istog onog u koji su se ukrcali svi oni koji su otišli svojim kućama u Nišu, Leskovcu, Vranju, Jagodini, Boru, Zaječaru. Idi Dragane i vrati se na partiju šaha. Živi i pričaj svima kako smo se borili i kako nismo odustali. Živi za pomen svih onih koje smo izgubili a za slavu onih čija su hrabrost, posvećenost, istrajnost  spasili toliko života. Lekari Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, borci koji nikad nisu odustali“, odzvanjaju reči doktora Jankovića.

Dragan se sada lagano oporavlja, a svoju priču i ispovest o požrtvovanosti lekara i borcima koji ne znaju za predaju podelio je nedavno i sa nama.

„Posle svega što sam preživeo smatram da su naši lekari i medicinske sestre, koji rade u prvoj liniji borbe u kovid zonama, zaista heroji“, poručuje Dragan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar