Foto: Aleksandra Petrović

Asfalt - kao jedna od najnormalnijih pojava u 21. veku, za meštane ulice Ljubomira Jovanovića u kragujevačkom naselju Male Pčelice, postao je pitanje svih pitanja. Njihov problem, kažu, godinama tapka u mestu, pa su preuzeli inicijativu i poslednjih dana pišu dopise svim gradskim službama, navodeći da više ne mogu da gutaju prašinu. U preduzeću ‘’Putevi  Kragujevac’’ koje je zaduženo za asfaltiranje,  za Nova. rs objašnjavaju da ta ulica, do sada nije bila u planu i dodaju da će zahteve  građana razmatrati novoformirana gradska  vlast.

Meštani  ulice Ljubomira Jovanovića čekali su asfalt od izbora do izbora, ali se na kraju, navode oni, sve završavalo  samo na obećanjima. Prašina, prljavština i blato su njihova svakodnevica u svim godišnjim dobima, ali sada više nemaju strpljenja za čekanje.

Foto: Aleksandra Petrović

 

„Ovo je ulica u kojoj svi  imamo planove i dozvole za kuće, uredno izmirujemo komunalne obaveze i zbog toga smatramo da imamo pravo da od svog novca tražimo asfaltiranje i postanemo urbani deo naselja“ kaže Dejan Vulović, jedan od nezadovoljnih građana.

Foto: Aleksandra Petrović

Ulica Ljubomira Jovanovića  je jedna od najdužih i najvažnijih  saobraćajnica u naselju Male Pčelice.  Dugačka je 1.700 metara i gotovo cela asfaltirana, a nezadovoljni meštani žive na samom završetku ulice u delu dugom oko 400 metara, koji  je posut tucanikom.

Navode da upravo taj deo ulice povezuje njihovu mesnu zajednicu sa susednom Staro selo, u kojoj živi oko 5.000 građana i da svi iz tog naselja za odlazak i povratak iz grada, automobilima prolaze pored njihovih kuća, ostavljajući  iza sebe oblake prašine. Objašnjavaju da su poslednjih nekoliko godina  i pored očiglednog problema bili strpljivi, jer su znali da u gradskoj kasi nema para. Međutim, ovog leta su u njihovoj neposrednoj blizini, asfaltirane ulice za koje smatraju da su manje opterećene, te zbog toga ne mogu više da čekaju.

Foto: Aleksandra Petrović

„Ovuda prolaze automobili, kamioni, pa čak i šleperi. Dnevno sigurno prođe preko 500 vozila. Prozore ne otvaramo, ne možemo da sušimo veš napolju, a na voću, cveću i travi su naslage prašine“ revoltirano priča Dejan, dodajući da je u ulici i skladište peska jedne privatne firme, pa često i teške građevinske mašine koje tu dolaze na utovar, podižu prašinu.

Foto: Aleksandra Petrović

Njegov komšija Slaviša Stojiljković dodaje da je leto proveo u kući, jer zbog prašine ne može da se sedi u dvorištu, a za ovog oca troje dece, problem je postao još veći sa početkom školske godine.

„Deca do škole moraju da prepešače ovu deonicu. Iako pođu čisti, dok stignu u školu puni su prašine. Kad počnu kiše, onda imamo problem sa blatom. I tako već godinama u krug“ , negoduje Slaviša.

Meštani strahuju i da im je zbog konstantne izloženosti prašini ugroženo zdravlje, pa brojnim peticijama i dopisima koje su uputili gradskim službama, apeluju da se makadamski deo ulice Ljubomira Jovanovića što pre asfaltira.

Putevi Kragujevac: Imamo razumevanja, ali ulica zasad nije u planu

U kragujevačkom Javnom preduzeću „Putevi“ za naš portal pojašnjavaju da ulica Ljubomira Jovanovića do sada nije bila u prioritetnom planu za asfaltiranje, ali da će novoformirana gradska vlast razmatrati zahtev nezadovoljnih građana.

Direktor preduzeća Nikola Miletić, kaže da je u prethodnom perodu novac bio glavna prepreka za asfaltiranje, te da sličan problem imaju i građani još 600 neasfaltiranih prigradskih ulica.

Na tvrdnje meštana koji negoduju zbog prašine, da je ulica frekventna i od vitalnog značaja jer povezuje dva naselja, Miletić za  Nova.rs  navodi da je neasfaltirani deo Ljubomira Jovanovića, zapravo prečica i da između navedenih naselja postoji neznatno duži asfaltni put, koji je na raspolaganju svim građanima. Dodaje i da u toj ulici nema mnogo kuća, te je zbog toga i bila izostavljena iz plana za asfaltiranje.

Foto: Privatna arhiva

„Mi smo primili sve dopise i imamo razumevanja za problem meštana, tako da ćemo o njihovim zahtevima da razmatramo u najskorije vreme“, kaže Miletić.

Objašnjava da su u trenutnom planu prioriteta za asfaltiranje, ulice koje su pod nagibom i podložne bujičnim poplavama koje su u protekle dve godine zahvatile Kragujevac, kao i gusto naseljene ulice.

„U poslednjih godinu dana plan je bio da asfaltiramo 170 takvih ulica, ali je pandemija usporila radove. Ostalo nam je da završimo još oko 60 prioritetnih ulica, pa tek onda možemo da pravimo strategiju za asfaltiranje novih. Razumemo da građani imaju problem, ali to nije usamljen slučaj. Nismo se oglušili o njihove zahteve, ali jednostavno ne možemo sve probleme da rešimo odjednom“ pojašnjava Miletić.

400 metara asfalta prepreka do civilizacije 

Nezadovoljni građani kažu da neće odustati od svojih zahteva i pozivaju gradske zvaničnike da budu njihovi gosti i lično se uvere  u kakvoj prašini svakodnevno žive. Podsećaju da su tokom leta prilikom asfaltiranja susedne ulice, izvođačima radova ukazivali na svoj problem i da su se oni, kako tvrde, „sažalili“ na njihove muke.

„Ljudi su se uverili da je ovde velika prašina. Eto, bilo im je žao, pa su svakodnevno slali cisternu da nam nakvasi put, kako bi se umanjila prašina. Mi jednostavno ovo više ne možemo da izdržimo i zbog toga tražimo da se ovih 400 metara konačno asfaltira“ zaključio je nezadovoljni Dejan Vulović.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare