Foto: Nova S

Vest da ruska Sberbanka, i pored činjenice da joj je ova godina bila najuspešnija, napušta i našu zemlju, ali i još nekoliko evropskih zemalja je postavila tom informacijom nekoliko ekonomskih i geopolitičkih pitanja. Šta može da se čita iz takve odluke ruske državne banke, da li je posredi nešto više od finansijske tematike u emisiji "Među nama" govore novinar Miša Brkić i bivši diplomata Srećko Đukić.

Upitan da razjasni da li je bilo ekonomskog opravdanja da Sberbanka ode iz Srbije,  jer ako su u prvih sedam meseci ove godine premašili 11, 2 miliona evra dobiti da li se odlazi kada su rezultati dobri, Brkić je rekao da je pre godinu dana rukovodstvo ruske banke najavilo da menja poslovni model i da klasičnu finansijsku instutuciju pretvori u banku koja sa klijentima komunicira preko eletronskih mreža i da uđe u nešto što ne rade banke, a to je isporuka raznih proizvoda koje ljudi kupuju preko Interneta.

„Zašto se rukovodstvo ruske banke opredelilo za taj koncept ne umem da kažem, ali sam video da su pojedini akcionari imali priličan otklon prema toj vrsti strategije, naročito kada je u pitanju ovaj snabdevački deo“, rekoa je on.

Što se tiče poslovanja, nije sada samo važno kakvi su trenutni rezultati sa kojima banka posluje, treba posmatrati duži period od kada ta banka posluje u Evropi i na Zapadnom Balkanu, podsetio je Brkić.

„Kada se to sve pogleda, u tom kontekstu, onda banka nema tako spektakularne rezultate kakve je napravila za nekoliko ovih meseci. Nigde ta banka nije uspela da se pozicionira kao neko ko je ušao među prvih dve, tri banke ni na jednom tržistu“, istakoa je on, dodajući da po njegovom mišljenju postoji nekoliko razloga zašto se menadžment banke opredelio za ovaj model.

Upitak koliko je Sberbanka uvek ruska banka na nekom tržistu,  Srećko Đukić je rekao da je to najruskija banka, da je ona naslednica Poštanske štedionice iz sovjetskog doba i da danas predstavlja jednu trećinu bankarskog sektora u Rusiji.

„To je državna, veoma ambiciozna banka, a njen predsednik German Gref je najbliži čovek Putina“, dodao je on.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar