Zorana Mihajlović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija "energetski stabilna" sa obezbeđenim količinama energenata i da građani imaju "dovoljno električne i toplotne energije i gasa".

Ona je za Radio-televiziju Srbije istakla da Srbija mora da vodi računa o „energetskom siromaštvu“ i dodala da je Ministarstvo pre globalne krize definisalo dokument o energetski zaštićenom kupcu.

„Ta uredba znači da pomognemo onim ljudima koji ne mogu da plate račune za struju, gas ili toplotnu energiju, a naše procene su da će, kada govorimo o struji, više od 200.000 domaćinstava koristiti mogućnosti olakšanog načina plaćanja“, rekla je Mihajlović.

Kada je reč o računima za gas ili toplotnu energiju, Mihajlović je navela da su procene da će mogućnosti iz uredbe koristiti nekoliko hiljada domaćinstava.

„Imamo dovoljno energije, ali moramo voditi računa i o ugroženim kupcima, jer kada njima obezbedimo dovoljne količine energije koju mogu da plate, onda imamo i stabilnost elektroenergetskog sistema“, izjavila je Mihajlović.

Svet i Evropa suočavaju se sa ozbiljnim nedostatkom energije, zbog čega je u mnogim zemljama zabeležen rekordan rast cene gasa.

Bonus video – Da li će kriza sa nestašicom gasa u Evropi pogoditi i Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar