Majdanpek Ziđin Koper Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik borda direktora kompanije Ziđin Majning Čen Đinge, izjavio je danas da je plan tog preduzeća povećanje godišnjeg kapaciteta srpskog projekta na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi.

On je, tokom posete novinarskih ekipa iz Srbije Kini, sa ciljem upoznavanja sa zelenim rudarstvom kojem je Ziđin Majning posvećen, rekao da je investicija te kompanije u nekadašnji RTB Bor četiri puta veća od planiranih 1,26 milijardi dolara i da je proizvodnja premašila očekivanja i obaveze iz Ugovora potpisanog 2018. godine.

„Prošle godine, Ziđin je u Srbiji proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata, ispunjavajući prvu fazu izgradnje“, rekao je Čen Đinge.

Najavio je da će buduće investicije Ziđina biti usmerene na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i zlata između 700 i 800 tona.

Kazao je da će ta kompanija uložiti više novca nego što je predviđeno na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanog u septembru 2023. sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjeg plana sa ciljem da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike“, kazao je Đinge.

Dodao je da su u njihovim rudnicima u Kini počeli testiranje električnih kamiona, i ukoliko se testiranja pokažu uspešnim, iste kamione primeniće i u rudnicima u Boru.

Predsednik korporacije Ziđin Majning Grupe Zou Lajčang, izjavio je tokom razgovora sa novinarima, da udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, iznosi 24 odsto u ukupnoj proizvodnji te kompanije koja ima rudnike u 15 država.

***

BONUS VIDEO – Meštani prkose Ziđinu: Počeo je 15 dan blokade puta u selu Krivelj kod Bora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare