Majdanpek Ziđin Koper Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kompanija "Serbia Zijin Copper d.o.o" oglasila se saopštenjem u kojem je navela da je portal Nova.rs prenela netačne informacije, a koje je izvorno objavila agencija Fonet.

Saopštenje kompanije Ziđin prenosi u celosti:

Internet portal Nova objavio je 20.jula 2022. godine informaciju pod naslovom „Ziđin ispumpava vodu sa izvora i prebacuje u Borsko jezero za svoje potrebe“ prethodno ne proverivši istinitost navoda iz teksta. Time je prekršeno osnovno načelo kodeksa novinar , odnosno etičkog standarda profesionalnog postupanja novinara. Niko sa portala Nova se nije obratio kompaniji da proveri navode iz teksta i dobije drugu stranu priče kojom se portal Nova bavio u tekstu, već je preneto samo šta o tome kaže jedna strana, u ovom slučaju Evropska zelena partija.

Time je naneta ogromna šteta reputaciji kompanije, pošto je objavljena informacije netačna. Kompanija Serbia Zijin Copper je u Borsko jezero upumpala vodu od 6.maja do 12. jula ove godine, a razlozi za to su dijametralni suprotni onome što tvrdi Evropska zelena partija, čije je saopštenje bez ikakve prethodne provere objavljeno (izvor novinska agencija Fonet). Da paradoks bude veći, kompanija je pre dva meseca (24. maja ove godine) medijima prosledila saopštenje, koje je prenelo više od 20 nacionalnih i lokalnih medija, a u njemu je opisano zbog čega kompanija i koliko kubika vode na dan upumpava u Borsko jezero.

Dakle, niti je tačno da kompanija u ovom trenutku ispumpava vodu sa vodoizvorišta kod Lazareve pećine, niti je tačno da je to u ranijem periodu radila zbog njenih potreba. Razlozi upumpavanja vode u Borsko jezero u periodu 6.maj-12.jul su opisani u kompanijskom saopštenju od 24. maja. Treba reći i to da kompanije Serbia Zijin Copper d.o.o ima sve potrebne dozvole za ovaj posao, čak i kada ga radi za dobrobit lokalne zajednice, kao što je u konkretnom slučaju reč.

Neistiniti su i ostali navodi iz spornog teksta, jer u periodu jun-avgust 2021. godine kompanija nije vršila nikakvo ispumpavanje sa vodoizvorišta u Borsko jezero, te je razlog presušivanja Zlotske reke u navedenom periodu nepovoljna hidrološka situacija, suša, a ne postupci kompanije Serbia Zijin Copper d.o.o, kako je to zlonamerno plasirano u tekstu. Proverom JKP Vodovom Bor utvrđeno je da nije bilo nikakvog ispumpavanja vode sa vodoizvorišta i upumpavanja u Borsko jezero.

Dakle, navod iz teksta i tvrdnja Evropske zelene partije je i neistinita, zlonamerna i plasirana je sa ciljem da se kompaniji Serbia Zijin Copper d.o.o ugled što više naruši. Važno je napomenuti i to da je i veoma nepovoljna hidrološka situacija, a da se ne vrše nikakva ispumpavanja vode u Borsko jezero.

Menadžment Serbia Zijin Copper računa na profesionalnost internet portala Nova i nada se da se ovakve situacije više neće ponavljati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar