Foto:N1

Spasavana više puta iz finansijske provalije novcem građana Srbije, HIP Petrohemija je, izgleda, konačno našla kupca tj. strateškog partnera. Nikog nije iznenadilo da se na javni poziv za izbor strateškog partnera javio jedino NIS, kompanija kojoj je Petrohemija godinama nuđena i koja već ima udeo u samoj Petrohemiji.

Ako sva dokumentacija dostavljenja po javnom pozivu o izboru strateškog partnera bude u redu i sve se kockice slože, Petrohemija bi mogla da dobije novog većinskog vlasnika sa 90 odsto udela – NIS. Cena? 150 miliona evra, investiranje u izgradnju fabrike polipropilena i ograničavanje otpuštanja radnika u naredne tri godine, piše N1.

„Ima smisla u potpunosti spajanje NIS-a i Petrohemije, jer su autputi jedne, inputi za proizvodnju ove druge“, kaže Goran Radosavljević, ekonomista.

„Oni će tih 150 miliona evra praktično da ulože u svoj biznis, ali drugačija matematika ne postoji. Naravno da Rusi neće preuzeti dugove, to će ostati državi Srbiji“, kaže Slobodan Adžić, direktor Petrohemije 2008. godine do 2009.

Oštećena teško u bombardovanju, Petrohemija se zapravo nikad nije sasvim oporavila – ostala je gigant gubitaš uprkos modernizacijama, restrukturaciji i otpisivanjima i konvertovanjima dugova. Za dugove je 2003. država preuzela Petrohemiju da njome upravlja. Za dugove je 2017. udeo u Petrohemije pripao osnovnom dobavljaču sirovine Naftnoj industriji Srbije.

„Ja znam da su Rusima ponudili, kada su se već dogovorili za NIS, da uzmu i Petrohemiju. Onako rekli su, šac metodom, dajte nam još 200 miliona, jer NIS je prodat za 400, za Petrohemiju, koja je ovako težak gubitaš, Rusi su rekli – hvala ne treba nam“, navodi Adžić.

I nakon toga, godinama, Rusi su nekoliko puta rekli, ako je verovati izjavama naših zvaničnika po medijima, „hvala, ne treba“.

„Zašto je njima bilo potrebno toliko vremena, to je pitanje za njih, ali treba da imao u vidu da je Ptrohemija pre toga prošla kroz restrukturiranje i da pretpostavlajm da je to bio jedan od uslova za privatizaciju“, naveo je Rdosavljević.

Pitali smo NIS i zašto ne ranije, i kakvi su planovi u slučaju da postane većinski vlasnik, i šta NIS a šta Petrohemija time dobijaju.

„Kompanija NIS I HIP Petrohemija su dugogodišnji strateški partneri i NIS je svestan značaja koji Petrohemija ima za privredu Republike Srbije. Ipak, u ovom trenutku, dok je proces privatizacije u toku, kompanija nije u mogućnosti da daje detaljnije komentare“, glasio je odgovor.

Do sada je Petrohemija, bez obzira što je jedan od najvećih izvoznika, građane Srbije koštala stotine i stotine miliona evra.

Bonus video: Zagađenje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare