Foto:shutterstock; EPA-EFEANDREJ CUKIC; EPA-EFEROBERT GHEMENT

Po svemu sudeći, EPS će do kraja godine nastaviti da uvozi struju, a ukoliko se stanje pod hitno ne "remontuje", to ćemo raditi i iduće godine. Firma će biti paralisana, građani će da plaćaju skuplje račune, a u novčaniku će biti sve manje para. Prema računici pojedinih ekonomista, na uvoz struje smo potrošili više od 800 miliona evra, a po svemu sudeći taj trošak koji osiromašuje grašane će se nastaviti.

Na uvoz struje smo potrošili više od 800 miliona evra, i još ćemo

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je nedavno na jednoj konferenciji da je plan da sledeće godine ne bude uvoza struje, ali da je ove godine neminovan uvoz električne energije.

Time su praktično potvrđeni ranija predviđanja ekonomista i stručnjaka da EPS neće moći sam da održi proizvodnju struje, već će morati „papreno“ da plati zbog grešaka rukovodstva koje nas je dovelo u situaciji da smo „energetski hendikepirani“.

Ekonomista i predsednik Resornog odbora Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kaže za novine „Nova“ da ćemo struju uvoziti svakoga dana, i zimi i leti, bez obzira na vremenske uslove.

„Ljudi u Srbiji moraju znati istinu – mi uglja više nemamo i nećemo ga imati još najmanje dve godine, što znači da ćemo još godinama plaćati za višegodišnje nestručno i neodgovrno upravljanje EPS-om, koje je jedini razlog njegovog proizvodnog i finansijskog kolapsa“, ističe Nikezić.

On dodaje da će na kraju ceo gubitak platiti građani Srbije kroz svoje račune za struju, te da će biti dobro ukoliko ne bude nestašica ili restrikcija.

„Srbija je na uvoz struje potrošila preko 800 miliona evra, a dodatni problem predstavlja činjenica da je EPS, zbog proizvodnog kolapsa, propustio priliku da zaradi preko 500 miliona evra od izvoza struje, čime
je šteta neuporedivo veća. Zorana Mihajlović mora snositi odgovornost, jer godinama rukovodi sektorom energetike i ima sve informacije o problemima sa kvalitetom uglja u Kolubari, kao i svim drugim problemima u funkcionisanju EPS-a, pošto svaki dan dobija izveštaje o proizvodnji, u kojima više od pet godina piše da TENT ne radi punim kapacitetom zbog lošeg kvaliteta uglja“, podvlači Nikezić.

Takođe, naglašava da odgovornost mora da snosi i pomoćnik ministra, Dejan Milijanović, koji je bio direktno odgovoran za snabdevanje ugljem.

Nešto optimističnije prognoze daje stručnjak za energetiku Željko Marković, koji za novine “Nova” kaže da očekuje kako će se do kraja godine nastaviti sa uvozom struje, ali da bi trebalo očekivati da će to biti u manjoj meri nego prethodne godine.

“Svaka zemlja, pa i naša, ima periode kada izvozi, ali i kada izvozi struju. Tokom letnjih meseci pogodnije je za izvoz struje, što je bio slučaj i prethodnih godina. Prošle godine je smanjena kalorijska vrednost uglja u Kolubari gde se kopa, a naši proizvodni kapaciteti nisu radili u punom potencijalu, zbog čega nisu mogli kopaju dovoljno uglja”, objašnjava on.

Marković naglašava da našu potrošnju u ovom trenutku može da pokrije jedino uvoz struje, ili da uz postojeću proizvodnju, građani budu prinuđeni na restrikcije.

“Nijedan problem u energetici ne može da se reši. I prethodnih godina smo uvozili električnu energiju, pa očekujem da ćemo i ove godine morati da uvezemo. i pored toga, mi 90 odsto proizvodimo u Srbiji, dok 10 odsto električne energije uvozimo. Pored toga, određene količine uglja su ili ugovorene ili su na putu da se dogovore. Preko toga bismo mogli da smanjimo uvoz struje, možda čak i za 50 odsto. To su moje predviđanja, naravno”, zaključuje naš sagovornik.

TENT B u Obrenovcu tri dana pokretao proizvodnju mazutom

Prošle zime havarije u epsu izazvalo je loženje na blato umesto na ugala. Da bi se obezbedil proizvodnja obilato se koristio i mazut. Stiglo je proleće, a situacija, po svemu sudeći nije mnogo drugačija. jDa je proizvodnja uglja na nezavidnom nivou, potvđuju ned fotografije iz Obrenovca sa TENT-a B, gde se tri dana video gust crn dim. Do sada, gust crn dim u ovim postrojenjima značilo je da koristi mazut za pokretanje proizvodnje, kako bi se brže stiglo do potrebne temperature.

Drugim rečima, ta informacija znači nema kvalitetnog uglja koji bi pokrenuo proizvodnju, zbog čega se koristi mazut. Iz sindikata u Kolubari kažu da ne može biti ništa drugo osim mazuta.
„Nema šta drugo da bude osim mazut. Glavni bager koji kopa ugalj već neko vreme je na remontu, tako da se manjim kapacitetima kopa ugalj“, ističe naš sagovornik iz sindikata.

Kontaktirali smo i EPS kako bi nam odgovorili šta se zapravo desilo u TENT-u, a odgovor je da se radilo o postepenom podizanju temperature.

„Kotao je potpaljen u subotu, 14. maja i u toku je tehnološki proces postepenog podizanja temperature u ložištu kotla radi sušenja (tempovanja) novougrađenog vatrostalnog materijala u kotlu“, odgovorili su iz EPS-a.

Bonu video: Poskupeće struja, a i gas

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare