Zašto je poskupeo benzin: Rast sirove nafte, akcize i dolara

Biznis 17. jul. 202021:2710 komentara
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od 22. juna cena benzina i dizela na domaćim pumpama porasla je za nešto više od sedam dinara. Kako smo utvrdili, do poskupljenja dovela je kombinacija tri faktora - rast cene sirove nafte na svetskom tržištu, redovno povećanje akcize na gorivo, koje je stupilo na snagu 1. jula, i rast veleprodajne cene goriva ključnog dobavljača u Srbiji - Naftne industrije Srbije (NIS).

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 je 22. juna iznosila 123,34 dinara po litru, da bi početkom ove nedelje, kada je napravljen poslednji „presek stanja“, iznosila 130,15 dinara po litru, što je povećanje od 7,3 dinara. U istom periodu, cena litre evrodizela porasla je sa 132,04 na 138,77 dinara.

Foto: Udruženje naftnih kompanija Srbije

 

„Povećanje maloprodajne cene goriva je u prvom redu posledica povećanja cene sirove nafte, koja raste još od kraja aprila. U jednom trenutku morala je da ostavi traga i na maloprodajne cene na domaćim pumpama“, kaže za Nova.rs generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović.

Foto: Udruženje naftnih kompanija Srbije

Mićović takođe skreće pažnju na to da su u periodu pada cene sirove nafte, padale i cene goriva: tako je, od početka godine pa do sredine maja, benzin pojeftinio za 27, a dizel za 33 dinara.

Poskupljenje maloprodajne cene goriva od čak sedam dinara u poslednjih mesec dana privuklo je pažnju i Nebojši Atanackoviću, počasnom predsednik Unije poslodavaca, koji je dugo godina poslovao i u tom sektoru.

„Barem dinar i 30 para od tog poskupljenja rezultat je rasta akcize prvog dana jula“, kaže Atanacković za Nova.rs.

On, međutim, skreće pažnju na to da u poslednjih mesec i po dana porasla veleprodajna cena ključnog snabdevača domaćeg tržišta, NIS-a.

„Kada jer reč o benzinu, NIS-ova veleprodajna cena 10. juna bila 107,60 dinara po litru za benzin, a trenutno je 115,50 dinara“, kaže za Nova.rs Atanacković.

U NIS-u za naš portal odgovaraju da na cenu goriva presudno utiču dva faktora, na koje ta kompanija nema uticaja – cene sirove nafte na svetskim berzama i kurs dolara.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Budući da NIS uvozi oko 2/3 ukupne količine nafte koja se koristi za preradu, svetske cene značajno utiču na nas. U poređenju sa cenama od 1. juna cena sirove nafte tipa Brent je porasla za 24,9%, dok ukupan rast cena nafte od početka maja, kada je započeo stalan rast vrednosti nafte, iznosi 128,7% . Iako je kurs dolara od početka juna doživeo pad od 2,3% to nije bilo dovoljno da se anulira rast cene sirove nafte.

Gledano na dan 15. jul, maloprodajne cene benzina (bez pdv-a, akcize i naknada rsd/l) porasle su u odnosu na 1. jun za 12,9%, što je 8 dinara po litru, a u istom iznosu povećana je i cena dizela.

Veleprodajne cene (bez pdv-a, akcize i naknada u rsd/l) su u istom periodu porasle za 19,8 % za benzin, što je porast cene od 8,5 dinara po litru, a za dizel 15,1%, odnosno 8,2 dinara po litru. Međutim, kada je reč o periodu od početka godine, cene u maloprodaji su niže za 18 dinara po litri benzina i za 24 dinara, kada je reč o dizelu“, rekli za Nova.rs u Naftnoj industriji Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar