Zašto je AliExpress enormno poskupeo poštarinu za Srbiju

Biznis 25. jul. 202019:0174 komentara
Podeli:
Foto: Facebook/Efektiva organizacija potrošača

Građani Srbije robu preko AliExpress-a mogu da kupuju uz višestruko uvećane troškove transporta, što je rezultat, kako tvrdi organizacija potrošača "Efektiva", krađa pošiljaka male vrednosti koje su se u proteklom periodu dešavale u našoj zemlji.

Termos šolju od 8,77 dolara, naručenu preko AliExpress-a, građanin Srbije platiće tačno 150,84 dolara, jer troškovi transporta od Kine do Srbije koštaju 142,07 dolara.

Ovu računicu prikazala je organizacija potrošača „Efektiva“ tvrdeći da zbog krađa pošiljaka malih vrednosti, koje iz Kine na ovaj način stižu u Srbiju, za naše građane više nema mogućnosti besplatne isporuke. Štaviše – da nam se zaračunavaju visoki troškovi dostave, koji, u slučaju kupovine jeftinijih artikala višestruko premašuju cenu robe.

Kako tvrde u „Efektivi“, male poštanske pošiljke počele su masovno da se kradu u Srbiji, pre nego što stignu do krajnjeg kupca.

Tragom ovih navoda, Nova.rs je pitanja poslala i javnom preduzeću „Pošte Srbije“. Odgovor do momenta objave ovog teksta – nismo dobili.

Nezvanično – prostor za zloupotrebu u ovoj oblasti postoji upravo kod tih malih pošiljaka.

„Pošiljke koje se iz inostranstva u Srbiju šalju besplatno, kao free shipping, imaju najniži bezbednosni nivo“, navodi izvor Nova.rs upućen u zakonodavstvo i problematiku tokova poštanskog saobraćaja u našoj zemlji.

One u Srbiju stižu kao obične međunarodne pošiljke, i o njima nema evidencije, one se ne prate, za njih nema takozvanog „tracking-a“.

„Koliko je toga poslato, nije poznato, jer nema evidencije. To znaju samo oni koji su naručili i Kinezi, koji mogu da tvrde da su poslali. To su jedine dve činjenice koje mogu da se ustanove“, navodi sagovornik Nova.rs.

Prostor za zloupotrebe, time – postoji. Ali, u kolikom obimu – nepozanica je.

A, kako te krađe funkcionišu, Efektiva je već objavila na društvenim mrežama.

Kupovina preko Aliexpres-a, Alibabe, Wish-a i drugih platformi! DELITE OBJAVU! Kako je bilo dok nestajanje pošiljki na…

Posted by Efektiva organizacija potrošača on Четвртак, 23. јул 2020.

„Kupac iz Srbije na sajtu AlliExpress kupi predmet vrednosti 15 dolara, a kineski prodavac mu da još besplatnu dostavu, tzv „free shipping“, da bi ga motivisao da i dalje kupuje kod njega.

AlliExpress novac drži u depozitu kod sebe i obaveštava prodavca da u roku (obično do sedam dana) mora poslati pošiljku kupcu u Srbiju, kao i da određuje zaštitni period za kupca od 60 + 15 dana. U tom roku od 60 dana pošiljka mora da stigne do kupca u Srbiju, a u dodatnom roku kupac ima mogućnost da proveri autentičnost i kvalitet robe“, navode u „Efektivi“.

Ukoliko je sve u redu, kako navode, kupac potvrdi prijem u roku do 60 dana i ako u narednih 15 dana ne pokrene spor zbog kvaliteta robe ili oštećenja, „AlliExpress“ tek tada isplati prodavca.

„Da bi nam omogućili besplatnu dostavu i time povoljnu cenu, Kinezi su nam slali pošiljke koje se zvanično nazivaju „male poštanske pošiljke“ (recimo kao obično pismo) a te pošiljke imaju „tracking number“ ali samo do izlaska iz Kine. Zadnja informacija koju po tom broju kupac može da dobije je: ‘pošiljka je napustila zemlju porekla'“ističu u „Efektivi“.

Poštar takvu pošiljku ostavi u sandučetu, jer nema obavezu čak ni da mu neko potpiše dostavu.

„Kupci zbog toga masovno pokreću sporove zbog nedostavljene pošiljke u zastitnom roku od 60 dana. Tim za rešavanje sporova AliExpressa uvek presudi u korist kupca i novac vrati, a prodavac ostane i bez robe i bez novca“, objašnjavaju u „Efektivi“.

Kako navode u primeru – Kinez proda robu u Srbiji za 10.000 evra, od AliExpressa dobije 7.000 evra, a ostalih 3.000 evra AliExpress isplati oštećenim kupcima u Srbiji za robu nestalu na poštanskoj carini Srbije (ili nekom drugom mestu) ali i malim lokalnim poštama širom Srbije.

To je sve, kažu,  dovelo do toga sa građani Srbije mogu da kupe samo artikle do 4,99 dolara, jer su se kineski trgovci preračunali da te male štete mogu da podnesu.

„Ako hoćete recimo, da kupite termos bocu od 8,77 dolara koja se ranije dobijala sa besplatnom dostavom, sada je najjeftinija dostava 37 dolara, a obično ni to ne daju već možemo samo da kupimo uz plaćanje DHL-u 142,07 dolara“, navode.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar