Foto:Danijela Lalić

Zaposleni u JKP Beočin održaće su štrajk upozorenja, nakon čega će uslediti generalni štrajk zbog, kako kažu, loših uslova rada.

Kako navode zaposleni u ovom preduzeću, više od 60 odsto njih ostvaruje zaradu manju od zakonom propisanog minimalca. Stoga im se isplaćuje dodatak na platu kako bi došli do propisane minimalne plate, koja trenutno iznosi 35.414,72 dinara.

Ističu da, osim socijalne, ovakav način primanja plate ima još jednu negatvnu posledicu –  „praktično uranilovku sa zaradama i potpuno obesmišljavanje kolektivnog ugovora“.

Kako im nije isplaćena solidarna pomoć ni za jednu godinu, na koju imaju pravo po članu 84, stavu 6. kolektivnog ugovora, zaposleni u JKP Beočin kažu da su se „praktično našli u poziciji socijalnih slučajeva“.

„Iako smo mnogo puta upozoravali osnivača, Skupštinu Opštine Beočin, na neizdrživo tešku situaciju, nikakav odgovor nismo dobili, tako da smo bili prinuđeni na održavanje štrajka upozorenja 27. aprila, od 11 do 12 časova“, kaže Goran Vujasinović ispred JKP Beočin. Kako ni posle štrajka nisu dobili nikakav odgovor, radnici će i sutra, od 7 i 15 do 8 i 15 časova ponovo organizovati štrajk upozorenja, nakon kog će usledeti generalni štrajk.

Zahtevi zaposlenih koji će ponovo stupiti u štrajk su povećanje neto cene rada tako da ona bude na nivou minimalne neto satnice, usklađivanje zarada u preduzeću koje će se vršiti sa rastom minimalne zarade u Srbiji, kao i obezbeđivanje sredstava sa računa preduzeća ili osnivača za isplatu solidarne pomoći u neto iznosu od 41.800 dinara po zaposlenom, radi ublažavanja njihovog nepovoljnog materijalnog položaja.

U međuvremenu, kada su 29. aprila isplaćene zarade za mart, zaposleni su doživeli neprijatno iznenađenje – plate su im umanjene za regres i deo toplog obroka. Kako ističe Vujasinović, ovo je posledica nedonošenja godišnjeg programa poslovanja preduzeća „usled frakcijskih borbi u vladajućem lokalnom SPS-u“.

BONUS VIDEO Zaposleni u predškolstvu nevidljivi – zašto su ostali bez 10 hiljada pomoći?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar