Švajcarski franak, švajcarski franci, zamena
Foto: Shutterstock

Za samo dva dana vrednost zamenjenih novčanica švacarskog franka osme serije koja se povlači iz opticaja sa 85 miliona je "skočila" na 108,8 miliona franaka. Kako je navela Narodna banka Srbije, oko 40 odsto ovog iznosa odnosi se na gotovinsku zamenu - za novčanice iz novije serije franaka, dok je ostatak od 62,1 milion franaka zamenjen polaganjem novca na račune u bankama.

Koliko juče portal N1 objavio je podatke dobijene od Narodne banke Srbije u kojima se navodi da su građani tokom maja, zaključno na dan 19. maj, zamenili novčanice švajcarskog franka osme serije koje se povlače iz opticaja u vrednosti od 85 miliona franaka. Presek napravljen samo dva dana kasnije pokazuje da je ovaj iznos uvećan za gotovo 24 miliona i da je premašio 108 miliona franaka.

„Uzimajući u obzir da navedeni iznos nije zanemarljiv, može se zaključiti da građani uspevaju da izvrše željenu zamenu kod poslovnih banaka po povoljnim uslovima, pri čemu se naravno ti uslovi mogu razlikovati od banke do banke“, ističe NBS, prenosi N1.

Iako je, kao što je portal N1 već pisao, NBS preporučila bankama i menjačima da ovu zamenu franaka obave besplatno, bilo je i onih koje su se o ovo oglušile. Tako su pojedine banke primenjivale nepovoljnije devizne kurseve prilikom otkupa švajcarskog franka, pojedine su uslovljavale zamenu ovih novčanica otvaranjem novog deviznog računa, čije se održavanje i naplaćuje.

U NBS ističu da se najveći broj transakcija zamene obavio preko banaka koje tradicionalno imaju razvijenije menjačke poslove.

„I to naročito razvijene poslove sa švajcarskim francima, pa se može reći da su one poslušale poziv Narodne banke Srbije da omoguće građanima zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka bez naknade, zbog čega građani upravo kod njih najvećem delom i vrše ovu zamenu. Napominjemo da je određeni broj građana zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka – bilo za devize, bilo za novčanice devete serije, bilo za dinare, ili za efektivu u nekoj drugoj valuti, izvršio i pre 30. aprila 2021, odnosno pre nego što su ove novčanice postale vanopticajne“, ističe NBS.

NBS u svom saopštenju navodi da raste poverenja građana u domaći bankarski sistem.

„To se ogleda, između ostalog, i u kontinuiranom rastu štednje koju građani polažu kod poslovnih banaka. Od početka godine, naročito je primetan rast dinarske štednje (5,1 odsto) koja se približava rekordnom nivou od 100 milijardi dinara. Rast od početka godine beleži i devizna štednja (4,4 odsto), koja trenutno iznosi 11,9 milijardi evra. U sklopu devizne štednje, naročito dinamičan rast u maju beleži štednja u švajcarskim francima, što se može dovesti u vezu sa zamenom novčanica osme serije švajcarskog franka, mada je njeno učešće u ukupnoj deviznoj štednji i dalje relativno nisko (oko pet odsto)“, navela je centralna banka.

Narodna banka Srbije preporučuje građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka, ukoliko nisu do sada, realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok.

„Bankama je potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju Narodnoj banci Srbije usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja 2021. godine. Nakon ovog datuma građani će moći da vrše zamenu vanopticajnih novčanica švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu“, ističe NBS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)