Zamena stolarije: Uskoro javni poziv za građane

Biznis 20. maj. 202120:15
Podeli:
Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Oko 300.000 objekata u Srbiji je bez izolacije, a za milion i po je potrebna sanacija. Energija potrebna za zagrevanje prostora u našim domaćinstvima duplo je veća od proseka EU, što dovodi do povećane emisije ugljen dioksida i sumpora, ali i većih izdataka za račune za grejanje i utrošenu električnu energiju, kaže Dragan Stevanović iz Privredne komore Srbije, podsećajući da država kroz poseban program sufinansira sa 50 odsto zamenu stolarije u kućama i stanovima i individualnih ložišta koja rade na ugalj.

Kako je objavio N1, drugi deo troška zamene stolarije ili kotlova snosiće građani. Taj iznos moći će da plate odjednom ili kroz kredite za čije odobravanje u narednom periodu su, prema rečima Dragana Stevanovića, banke veoma zainteresovane.

Kada banke omoguće kreditiranje, ovi krediti biće odmah dostupni za vlasnike kuća i stanova, dok se za stambene zgrade još traži model finansiranja kroz zajam, pošto se ne zna ko bi u stambenim zajednicama bio nosilac kredita.

„Prvi korak u realizaciji tog programa, u okviru kog će se sredstva za subvencije plasirati preko lokalnih samouprava, već je počeo i lokalne samouprave mogu da apliciraju za ta sredstva do petka, 21. maja, do 15 časova. Opštine koje dobiju sredstva raspisaće javni poziv na koji će moći da se javljaju građani koji žele da zamene stolariju ili kotlove na ugalj nekim savremenijim – na pelet, gas…“, ukazuje Stevanović.

Na pitanje da li će biti dovoljno novca za sve zainteresovane građane, sagovornik N1 kaže da se nada da hoće i dodaje da su banke spremne da omoguće povoljne kredite.

Opštine će praviti rang-liste građana koje se jave na javni poziv za ovu subvenciju.

„Rangiranje zavisi od lokalnih samouprava, one prave javni poziv. Trenutno je jedini uslov da polovinu ukupnog troška plati korisnik programa“, kaže Stevanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar