Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U periodu januar - maj ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 71 milijardu dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 655 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 726 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U maju mesecu je ostvaren suficit u iznosu od 6,7 milijardi dinara, navelo je ministarstvo.

„U maju su naplaćeni prihodi u iznosu od 145,3 milijarde dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 127,8 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 69 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27,7 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 16,8 milijardi dinara, a priliv donacija u maju iznosio je 0,7 milijardi dinara“, navodi ministarstvo.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 138,6 milijardi dinara.

„Rashodi za zaposlene su u maju iznosili 30 milijardi dinara, a transferi za fond PIO, RFZO, NSZ i Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika 16,8 milijardi dinara, dok su ostali tekući rashodi iznosili 17,5 milijardi dinara, s obzirom da je sa ove kategorije isplaćen fiskalni stimulus mladima“, navelo je ministarstvo, a prenosi N1.

Na nivou opšte države u periodu januar – maj ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 58,8 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 11,1 milijardu dinara.

Javni dug Srbije je na kraju maja iznosio 30,7 milijardi evra, što je 52,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, objavilo je Ministarstvo finansija.

BONUS VIDEO – Radosavljević: Javna preduzeća su tempirane bombe, samo je pitanje kada će da eksplodiraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar