Foto: Printscreen N1; Shutterstock

Za dva nova projekta u oblasti zapošljavanja do 2026. godine, izdvojeno je 5,5 miliona evra, od čega su direktna sredstva Evropske unije četiri miliona evra, saopštila je Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ).

Najveći deo novca, biće usmeren u program „Garancija za mlade“. Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Zorana Martinovića, grant je iz Programa „IPA 2020“ i odnosi se na projekat „Garancija za mlade“ u Srbiji, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Dva projekta „Implementacija inovativnih mera aktivnog zapošljavanja i pristupa za povećanje integracije dugotrajno nezaposlenih, mladih, žena, osoba sa invaliditetom i teže zapošljivih grupa na tržištu rada“ i „Tehnička pomoć za sprovođenje, praćenje i procenu politike zapošljavanja na nacionalnom i lokalnom nivou i za jačanje kapaciteta za učešće u Evropskom socijalnom fondu“, planirana su za smanjenje nezaposlenosti do 2026. godine, prenosi Nova ekonomija.

„Program se odnosi na uključivanje u tržište rada teže zapošljivih kategorija. Namera je da se do 2026. godine uključi oko 8,5 hiljada nezaposlenih, od čega 4,5 hiljade u programu Garancija za mlade. Direktnim finansijskim merama biće obuhvaćeno više od 1.700 nezaposlenih, od čega 1.200 mladih do 30 godina kroz program Garancija za mlade#, navodi se u saopštenju NSZ.

On je naveo da je u Srbiji prisutan trend smanjenja nezaposlenosti mladih, koji trenutno učestvuju sa 18,7 odsto u ukupnom broju nezaposlenih na evidenciji NSZ, u odnosu na period od pre desetak godina, kada ih je bilo blizu 25 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj nezaposlenih u Srbiji iznosio je 306.600 u drugom kvartalu ove godine, pokazuju podaci iz Ankete o radnoj snazi.

BONUS VIDEO Da li pad nezaposlenosti znači i bolji standard?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar