Foto: Shutterstock

U Srbiji su neka od najtraženijih zanimanja trgovci i prodavci, IT stručnjaci i administrativni radnici, dok tržištu rada najviše nedostaju zanatlije, rekao je danas predstavnik Infostuda Miloš Turinski.

On je za Tanjug naveo da je do juna ove godine na Infostudu objavljeno više od 38.000 oglasa za posao, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada ih je objavljeno oko 42.000.

Prema rečima Turinskog, postoji veliko interesovanje i poslove u mašinstvu, elektrotehnici i ugostiteljstvu.

Dodao je da su pomenuta zanimanja najtraženija već godinama i da u tom smislu nema velike razlike u odnosu na prošlu godinu.

„To su najtraženiji poslovi u poslednjih 15, 20 godina. Trgovina i prodaja drži prvo mesto od osnivanja Infostuda“, rekao je Turinski.

On je naveo da će ti poslovi biti traženi i u narednom periodu i dodao da se može očekivati da će ubuduće i automehaničari, frizeri, stolari i vodoinstalateri biti u deficitu.

PROČITAJTE JOŠ

Sve više tržištu rada nedostaju i profesionalni vozači i kuvari. Turinski objašnjava da nema dovoljno zanatlija jer je veliki broj kvalifikovanih radnika otišao u Zapadnu Evropu, dok mladi u Srbiji nisu zainteresovani da se bave tim zanimanjima, već žele da rade neke savremenije poslove.

„Moramo da radimo na edukaciji, da mladi shvate da ova zanimanja nisu manje vredna i da mogu da im donesu, siguran i stabilan posao sa jedne strane, a sa druge i visoku zaradu“, rekao je Turinski.

Kada je reč o zanimanjima koja su najbolje plaćena,Turinski navodi da prednjače poslovi u IT sektoru, gde je prosečna zarada oko 1.700 evra, a dobro su plaćeni i zanati, gde zarada može da iznosi do 3.000 evra.

„IT sektor je ove godine pretrpeo blagu krizu i tu imamo blagi zastoj u zapošljavanju, ali očekujem da će se to promeniti već početkom sledeće godine“, rekao je Turinski.

Pandemija je donela brojne novine u načinu poslovanja, poput rada od kuće koji je postao praksa u mnogim firmama, a Turinski ističe da se na godišnjem nivou nudi oko 4.000 poslova koje omogućavaju rad od kuće ili sa nekog udaljenog mesta.

„Dovoljno je da imate laptop, internet ili mobilni telefon u zavisnosti od pozicije i posla kojim se bavite“, rekao je on.

Dodao je da je digitalna pismenost važna za svaki posao i da se očekuje da ljudi znaju da koriste barem osnovne alate poput mejla, video programa i konekcije.

BONUS VIDEO SNS šerifi su bogovi i batine na lokalu: Kako je živeti i raditi u manjim mestima ako ne podržavate vladajući režim?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare