Foto: Shutterstock

Poplave, a nakon i toga požari, poslednjih mesec dana strašno su pogodili Evropu, pa su građani sve više u strahu da li su bezbedni i kako da sačuvaju svoju imovinu. Osiguravajuće kuće u Srbiji nude i do 40.000 evra ukoliko vam kuću pogodi požar, ili 4.000 evra ukoliko poplave unište vaš stan.

Julske poplave stravično su pogodile Zapadnu Evropu, a aktuelni požari u Grčkoj napravili su ogromnu materijalnu štetu građanima, pri čemu su „progutali“ hektare i hektare šuma. Na svu sreću, situacija u Srbiji je stabilna, ali se građani još uvek sa zebnjom sećaju maja 2014. godine, kada je najviše stradao Obrenovac.

Budući da klimatske promene nemilosrdno stvaraju probleme širom sveta, građani rešenje traže u osiguravajućim kućama koje u svojoj ponudi nude osiguranje za katastrofe nastale u poplavama i požarima.

Na sajtu Generali osiguranja, jedne od nekoliko kuća koje se bave ovom oblašču, građanima je ponuđeno da svoj dom osiguraju i od poplava i od požara. Pored toga, osiguranje se nudi od eksplozije, udara groma, provale, zemljotresa…

Među stvarima koje građani mogu da osiguraju su objekti namenjeni stanovanju (nastanjeni i nenastanjeni stanovi i kuće), pomoćni objekti (garaže, letnje kuhinje, ostave, kotlarnice, objekti poljoprivrednih domaćinstava namenjenih ta smeštaj životinja), bazeni, ograde, kapije, umetnički predmeti, članovi domaćinstva i drugo.

Kada je reč o požaru i o požarnim rizicima, stalno naseljene kuće mogu na ime osiguranja da dobiju i do 40.000 evra. To važi za porodičnu kuću, dok se primera radi za stan na trećem spratu može dobiti 25.000 evra.

Za stvari u domaćinstvu, u porodičnoj kući naknada u slučaju požara iznosi 10.000 evra, a u stanu 5.000.

Ova osiguravajuća kuća omogućava naknadu i u slučaju poplava, bujica i visokih voda. Za stalno nastanjene stambene objekte koji nisu plavljeni u poslednjih 10 godina, za porodičnu kuću od 100 kvadrata možete dobiti naknadu do 4.000 evra, a za stvari u stanu koji nije plavljen naknada iznosi do 1.000 evra.

Za ove nepogode pričekni rok iznosi 21 dan. Što se tiče rokova, osiguranje se ugovara na period od godinu dana ili za više godina uz dodatni popust. Zainteresovani moraju platiti i godišnju premiju koja iznosi 70 evra, a za stan na trećem spratu 54 evra.

Bonus video: Saniranje štete nakon poplava u Nemačkoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar