Foto: Shutterstock

Evropski investicioni fond i Evropska unija potpisali su sa Oportuniti bankom a.d. Novi Sad zajam vredan 10 miliona evra, namenjen mikro-preduzećima u Srbiji, saopštila je regionalna kancelarija Evropske investicione banke.

Sredstva će, kako se navodi, biti dostupna mikro-preduzećima pod uslovima povoljnijim od tržišnih obezbeđena, a predstavljaju deo finansijskog instrumenta EaSI, kojim Evropska unija pruža podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama.

„Kao jedina specijalizovana banka za finansiranje mikro i malih preduzeća na srpskom tržištu, Oportuniti banka će zahvaljujući ovom zajmu proširiti portfolio svojih finansijskih usluga namenjenih preduzetnicima, posebno onih koji posluju u ruralnim područjima. Olakšanim pristupom finansijama za poljoprivrednike olakšaće se pristup različitim kreditnim proizvodima što će znatno doprineti bržem razvoju lokalne ekonomije u Srbiji“ ističe se u saopštenju.

Izvršni direktor Evropskog investicinog fonda Alen Godard  izjavio je da će ovaj zajam omogućiti tom fondu i Oportuniti banci da pomognu preduzetnicima sa otežanim pristupom finansijama, u koje spadaju i mali poljoprivrednici širom Srbije.

„Na taj način se pospešuje razvoj mikrofinansijskog sektora u Srbiji, jača konkurentnost, očuvanje poslova, i unapređuje kvalitet života malih preduzetnika u lokalnim zajednicama“ istakao je on.

Evropski komesar za zapošljavenje i socijalnu pravdu Nikolas Šmit istakao je da je ovo prvi zajam u okviru novog EaSI finansijskog instrumenta, čime je Srbija postala prva zemlja koja će imati koristi od ovog programa za pomoć lokalnoj ekonomiji.

„U ovim teškim vremenima, EU odlučno nastavlja da olakšava pristup mikro finansijama, čime podržava stvaranje novih radnih mesta, jednakih mogućnosti i finansijske inkluzije – takođe i na lokalnom nivou – kao deo inicijative za oporavak Zapadnog Balkana“ naglasio je.

Predsednik izvršnog odbora Oportuniti banke Vladimir Vukotić rekao je da je podrška mikro-preduzetnicima i malim poljoprivrednicima oduvek bio prioritet te banke, kao i da je njihova misija povećanje zaposlenosti i razvoj ruralnih zajednica kroz kreditiranje onih koji imaju otežan pristup kreditima.

Program za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSi) je osmišljen tako da podrži finansijske posrednike kako bi mogli da obezbede mikro kredite za preduzetnike ili da finansiranju društveno odgovorne kompanije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare