Traženje posla, posao, potraga za poslom
Foto: Shutterstock

Poziv StarTech programa podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, u vrednosti od milion dolara, otvoren je danas i trajaće do 18. maja.

U okviru programa StarTech, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i vlada Srbije, uz podršku kompanije Filip Moris (Philip Morris), organizuju drugi godišnji konkurs za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća i neformalne timove koji imaju inovativne biznis ideje ili žele da transformišu svoje poslovanje uvođenjem novih tehnologija.

U okviru konkursa biće dodeljeno milion dolara bespovratnih sredstava i do 1.000 sati ekspertske podrške, pri čemu se vrednost pojedinačnih grantova kreće od 15.000 do 100.000 dolara, u zavisnosti od korisnika i vrste podrške.

Predsednica vlade Ana Brnabić je na objavi otvaranja drugog poziva StarTech istakla je da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija brzo raste i da je na kraju 2021. godine njegov izvoz bio 1.857 milijardi evra, od čega je suficit preko 1,3 milijardi evra, što ga čini najvećim izvoznim sektorom.

„Broj zaposlenih u tom sektoru se od 2016. godine, kada smo to postavili kao jedan od prioriteta kroz Savet za informacione tehnologije i inovacionom preduzetništvo, povećan sa 55.000 na 83.000. Prosečne plate su 2016. bile 153.000 dinara, a danas su skoro 221.000 dinara“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je veliki deo obrazovnog sektora reformisan i da su iz tog razloga u škole uvedeni predmeti programiranje, digitalni svet i osnove razvoja veštačke inteligencije.

„Ono što nam još uvek fali za preduzetništvo i razvoj start ap kompanija je veće učešće privatnog kapitala. Zato smo doneli Zakon o alternativnim investicionim fondovima i napravili koncept ‘fonda fondova’ u okviru koga smo izdvojili 15 miliona evra za ovu godinu, koje služe da dovedemo više privatnih fondova u Srbiju“, istakla je Brnabić.

Dalje investicije će se, kako kaže, usmeriti ka razvoju veštačke inteligencije i biotehnologija.

Direktor Odeljenja za preduzetništvo i inicijative u nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvioj (NALED) Dušan Vasiljević je istakao da je ovaj projekat fleksibilniji od drugih programa podrške jer je otvoren i za neformalne timove, kao i da je fleksibilniji oko namene za koju sredstva mogu da se koriste, jer uključuje ljudske resurse i marketing.

„Drago mi je da, kao i prošle godine, možemo da najavimo milion dolara za inovatore, start ap tipove, mala i srednja preduzeća, za njihove inovacije i digitalnu transformaciju“, rekao je Vasiljević.

Objasio je da timovi u osnivanju ili startap biznisi mogu konkurisati za podršku u razvoju inovativnih ideja u vrednosti od 15.000 do 25.000 dolara, dok mikro, mala i srednja preduzeća osnovanim pre 2019. mogu da konkurišu za podršku od 25.000 do 100.000 dolara, u zavisnosti od toga da li planiraju nova zapošljavanja i poslovanje na nacionalnom ili izvoznom tržištu.

„Timovi koji se prijave do 18. aprila dobiće konkretnu podršku naših eksperata u izradi biznis planova. I oni koji ne dobiju sredstva od projekta izaći će iz ovog procesa sa biznis planom, što ima ogromnu potencijalnu vrednost“, rekao je Vasiljević.

Kroz StarTech program do sada je podržano 29 projekata za inovacije i digitalnu transformaciju u oblasti poljoprivrede, zdravstva, životne sredine, mašinstva i drugih, a Vasiljević je rekao da očekuje da će do sledeće godine podržati oko 100 start ap timova i malih i srednjih preduzeća.

Generalni direktor kompanije Filip Moris za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakoviljević rekao je da će milion dolara, od ukupno pet miliona koliko ta kompanija donira, biti uloženi u nove, genijalne ideje.

„Nastavljamo i sa drugim aktivnostima da bi pomogli vladi u transformaciji privrede i reformama. Neke od tema kojima se bavi StarTech projekat su veštačka inteligencija, budućnost mobilnosti, teme koje su avangardne i za najrazvijenije zemlje“, izjavio je Jakovljević.

Prema njegovim rečima u prethodnom ciklusu je podržano 29 projekata, od ukupno 229 prijava, kroz grantove i druge vrste pomoći – u izradi marketinških planova, registraciji patenata i prisustvu na međunarodnim sajmovima.

Pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović predstavila je novi, unapređen portal preduzetništva, gde se na jednom mestu nalaze sve informacije vezane za podršku preduzetništva.

„Vlada je sa svim resornim ministarstvima i agencijama u prethodnom periodu značajno unapredila podršku za razvoj preduzetništva, ne samo kroz unapređenje pravnog okvira poslovanja, već i kroz razvoj velikog broja programa finansijske i nefinansijeske podrške preduzetništvu“, rekla je ona.

Dodala da je od 2015. do 2020. godine broj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika porastao preko 78.000, zaposlenih za 160.000 a BDP u evrima sa devet na 15 milijardi evra.

„Nakon osnivanja portala 2018. godine razvili smo dva nova modula – jedan je mali biznis informator, namenjen da pruži preduzetnicima informacije o temama koje ih najviše zanimaju, a drugi je modul koji je namenjen start ap zajednici“, dodala je Jovanović.

BONUS VIDEO Mame preduzetnice: Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram