Vatromet. Kinseski festival svetlosti. Kineska Nova godina, Beograd na vodi, kula Beograd, lampioni, obeležavanje Kineske Nove godine
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nijedna proslava praznika u Srbiji ne može, u poslednje vreme, da protekne bez vatrometa. Nešto što je do skoro bilo rezervisano samo za dočeke Nove godine, sada se praktikuje i za proslave verskih ali i "ličnih" praznika - od rođendana do obeležavanja rođenja deteta. Pre pet godina, kako je za portal N1 potvrđeno u Republičkom zavodu za statistiku, Srbija je za 12 meseci uvezla 563 tone pirotehničkih proizvoda za vatromete, dok je prošle godine ova količina dostigla 909 tona. Međutim, i tokom ovih pet godina bilo je "uspona" i "padova" kada je reč o količinama koje su ušle u zemlju.

Srbija je iz Kine prošle godine uvezla čak 888 tona pirotehničkih sredstava.

Iz Albanije nam je stiglo 17 tona, a iz Italije i Španije po dve tone, pokazuju podaci koje je portalu N1 dostavio RZS.

Kada se uračunaju i vatrometi pristigli iz Velike Britanije, Slovačke Češke i Holandije, dođe se do 909 tona pirotehnike, vredne 1,4 miliona evra, koliko je lane ušlo u našu zemlju.

Pročitajte još:

Doduše, uvoz iz Britanije zabeležen je u vrednosti od svega – 24 dinara, a iz Slovačke 35 dinara, pa se računa da je uvoz u evrima iz ovih zemalja bio – nula.

Tokom prve pandemijske godine -2020 – uvezli smo 686 tona pirotehničkih proizvoda za vatromete, za iznos manji od milion evra (937.000 evra).

Glavna zemlja uvoza i tada je bila Kina, a uz nju – Italija sa jednom tonom pirotehničkih proizvoda.

Interesantno je da je zvanična statistika tokom 2020. zabeležila i uvoz ovih proizvoda iz Holandije, ali u vrednosti od svega 81 dinar, odnosno – kako se zvanično vodi – jednog evra.

Pre pandemije, uvoz je bio veći – 887 tona tokom 2019. godine i to gotovo sve iz – Kine. Količine uvezene iz Italije i Holandije bile su zanemarljive i vredne svega tri, odnosno jedan evro.

Tokom 2018. zabeležen je uvoz ovih proizvoda samo iz Kine i to u količini od 901 tonu, vredan 1,216 miliona evra. To je bio značajniji rast – za čak 60 odsto, u odnosu na 2017. godinu kada je iz Kine, Italije, Češke, Nemačke i Britanije u Srbiju uvezeno 563 tone pirotehničkih proizvoda za vatromete. Ovaj uvoz je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. plaćen 639.000 evra.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Pirotehnika i kobne posledice – kako slaviti srcem?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar