Za devet meseci zatečeno 4.468 ljudi da radi na crno

Biznis 23. okt. 202013:20
Podeli:
Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Na radu na crno u Srbiji je od januara do septembra ove godine zatečeno 4.468 ljudi, a obavljeno je ukupno 43.256 nadzora inspektora za rad, saopšteno je na Forumu "Covid 19 - Bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije".

Na tom skupu je rečeno i da su obavljena 20.163 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da se radu na crno mora stati na put i da je od 2017. godine broj utvrđenih slučajeva neprijavljenih radnika upola manji.

On je povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu istakao da je to najvažnije kada je u pitanju radno pravo da bi se radnici osećali bezbedno i sigurno.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

„Važno je da unapredimo bezbednost na radu, ali i da našim građanima objasnimo koja su njihova prava“, izjavio je Đorđević.

On je ocenio da kada bi se primenjivale sve mere bezbednosti na radu ne bi bilo toliko smrtnih slučajeva.

Ministar je istakao i da je tokom pandemije donet plan preventivnih mera, kao i da je njihovo poštovanje bila obaveza svih poslodavaca.

„Nismo kažnjavali one koji ih ne poštuju, već smo imali ulogu korektivnog faktora koji će pomoći poslodavcima“, objasnio je Đorđević.

On je dodao i da će se izmene Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu ponovo naći na razmatranju.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula navela je da je pandemija korona virusa jedan od izazova da se briga o zdravlju zaposlenih podigne na viši nivo.

„Moramo omogućiti što jednostavniju primenu preventivnih mera i redovno informisati zaposlene o svim njihovim pravima“, kazala je Furtula.

Ona je rekla da mere prevencije koje poslodavci treba da primene zavise od prirode delatnosti, broja i strukture zaposlenih, broja izdvojenih lokacijskih jedinica na kojima se obavlja delatnost i radnog vremena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar