Vlastimir Vuković
Vlastimir Vuković Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ne očekujem porast kamatnih stopa tokom ove godine, kaže Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke NLB grupe, odgovarajući na pitanje portala N1 da li nas sa globalnim privrednim rastom posle pandemije očekuje rast kamatnih stopa i posledično - poskupljenje kredita.

„Teško je u ovom trenutku predvideti kako će se kretati kamate. Ono što sada vidimo je da su kamatne stope na izrazito niskom nivou, pre svega zbog izuzetno niskih referentnih stopa. Euribor je u minusu. Nacionalna referentna kamatna stopa je takođe na rekordno niskom nivou. Realno gledajući u nekom narednom periodu, ukoliko dođe do ubrzavanja privrednog razvoja, može se očekivati prvo korekcija tih indeksa i moguće je da dođe do blage korekcije kamatnih stopa. Ali, to ne očekujem u ovoj godini“, rekao je Vuković.

U ovoj godini, kako ističe, očekuje – stabilizaciju tražnje.

„Mada smo svedoci da u pojedinim segmentima, poput stambenog kreditiranja, imamo povećanu tražnju“, ukazao je on.

Komercijalna banka je, od kraja 2020. godine, članica slovenačke NLB grupe. Na pitanje da prokomentariše nezvanične najave daljeg ukrupnjavanja bankarskog tržišta u Srbiji i povlačenje nekih stranih banaka, Vuković ističe da je ukrupnjavanje neminovno, jer ima preveliki broj banaka.

„Ukrupnjavanje je već prisutno. Svedoci smo završenog pripajanja dve banke, s druge strane mi ćemo taj posao završiti u prvoj polovini iduće godine. Postoje određene najave ukrupnjavanja i od strane naših konkurenata i to je neminovnost. Banka mora da pronađe svoj tržišni model. Danas je dosta teško biti igrač u ‘jednoj niši’, neko ko ima mali segment poslovanja. Neophodno je imati ekonomiju obima i na kraju krajeva biti dovoljno veliki da bi mogao da izdržiš krizu sa kojom smo sve svi suočili i da imaš kapacitet da ispratiš i svoje klijente ali i potrebe tržišta“, ukazao je Vlastimir Vuković.

Do daljeg ukrupnjavanja će, siguran je – svakako doći.

„Ali, to su sve procesi koji se ne dešavaju preko noći. Potrebno je vreme za pregovaranje i za zaključenje posla, a tek na kraju dolazi do faktičnog spajanja banaka. I to je, pre bih rekao, period koji nas očekuje u 2022. godini“, zaključio je Vuković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar