šah
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio mogućnost da bi penzije mogle u januaru da porastu za šest odsto, tako je preko noći najava postala - činjenica. Ministarstvo za rad saopštilo je da će penzioneri moći da računaju na povišicu u skladu sa "švajcarskom formulom", iako je Nova.rs još prošle nedelje pokazala kako rast penzija ne zavisi od Vučića, već je propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

„Januarske penzije biće uvećane u skladu sa ‘švajcarskom formulom’ čime će se nastaviti unapređenje standarda penzionera i u 2021. godini, kako je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje se, poput predsednika, dosetilo i da napomene da to znači da je ukupno povećanje penzija u periodu 2012-2021. godine – 30,9 odsto.

Pročitajte još:

Računica tog ministarstva kaže da će osoba koja je imala 20.000 dinara 2012. godine, u januaru 2021. primiti 27.499 dinara, a da će onaj ko je imao 30.000 dinara, na januarskom čeku videti – 39.284 dinara.

Sa druge strane, januarska povišica ne deluje tako impozantno kada se stavi u drugačiji vremenski kontekst.

Tako, onaj ko trenutno prima penziju od 20.000 dinara, od januara 2021. primaće 21.200 dinara, a ko prima 30.000 dobiće još 1.800 dinara, dok onaj ko za sada ima 40.000 dinara, od Nove godine može da računa na 42.400 dinara.

Švajcarska formula u dobru i u zlu

„Švajcarska formula“, prema kojoj se usklađuje rast penzija uneta je u naše zakonodavstvo na kraju prošle godine, i predviđa da se visina penzija uvećava za zbir polovine rasta zarada i polovine rasta cena.

Ove godine, računica je sledeća: kako su zarade porasle za oko 11 odsto od juna prošle do istog meseca ove godine, dok se inflacija kreće oko dva odsto, primenom švajcarske formule dolazimo do rasta penzija od 6 odsto.

Primećuje se relativno visok rast zarada – što je upravo, kako za Nova.rs objašnjava član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov, jedna od „mana“ švajcarske formule.

„Ona ne ‘prati’ najbolje stanje u privredi, pa se tako dešava paradoks kome svedočimo: da su prošle godine, kada smo imali prosperitetan rast BDP od 4 odsto, penzije porasle za 5,2 odsto dok će na osnovu podataka iz ove godine, iako smo se suočili sa recesijom i krizom izazvanom epidemijom, penzije porasti još više – za 6 odsto“, kaže Altiparmakov.

Nikola Altiparmakov Foto: Medija Centar Beograd

Izbijanje pandemije koronavirusa poremetilo je sve planove i projekcije prihoda i potrošnje države, pa je tako republička kasa prošla kroz jedan, a sudeći prema najavi ministra finansija Siniše Malog, proći će i kroz drugi rebalans budžeta  – pa neki ekonomisti, poput profesora Ekonomskog fakulteta Milojka Arsića, podržavaju „korekciju“ švajcarske formule, kako bi penzije sporije rasle u kriznim vremenima.

Altiparmakov, međutim, smatra da je ovoga puta važnije držati se formule nego je korigovati već u prvoj godini primene.

Penzije rastu zbog Zakona, a ne Vučićevog obećanja

Izjava predsednika Aleksandra Vučića da penzioneri ne moraju da brinu, „pošto penzije neće biti smanjivane nego će rasti“, drugačije zvuči kada se ima u vidu da nema nikakvih razloga za smanjenje, pa čak ni za zamrzavanje penzija.

To je za Nova.rs potvrdio ekonomista Milojko Arsić, koji dodaje da bi penzije porasle i bez obećanja predsednika.

„Ako poštujemo važeće zakone, penzije bi trebalo da porastu početkom sledeće godine po ‘švajcarskoj formuli’, a to znači za ponderisani prosek rasta plata i inflacije u ovoj godini, odnosno za 5 do 6 procenata“, objasnio  Arsić.

„Švajcarska formula postala je deo našeg zakonodavstva tako što je, uz podršku ekonomske struke, bila i rezultat društveno – političkog konsenzusa. Fiskalni savet podržava njenu primenu, ali ono na čemu ćemo insistirati u budućnosti je da se te formule pridržavamo i onda kada njen rezultat bude i manji rast penzija nego što priželjkuju organizacije penzionera ili političari.

U 2021. rashodi za penzije će svakako biti veći, ali poenta je da, ukoliko se dosledno pridržavamo švajcarske formule, onda će se taj nešto veći rast penzija ‘ispeglati’ u narednim godinama, kada privreda bude rasla brže, a plate sporije“, kaže Altiparmakov za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare