Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Kompanija „Aunde Srbija“ otvorila je juče novi pogon u Leskovcu u kojoj je trenutno zaposleno 300 ljudi. Firma planira da zaposli još 260 radnika naredne godine, u proizvodnji tkanine za automobilsku industriju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju pogona da će, ukoliko Aunde bude otvorio i pogon u Vranju, država dati subvenicije fabrici.

Za pogon bi, prema njegovim rečima, u tom gradu mogle da posluže prostorije fabrike „Jumko“.

„Oni imaju pogon u Jagodini sa 900 zaposlenih, a sad su ovde u Leskovcu. Rekao sam ako budu otvorili sledeći u Vranju, imamo stari pogon fabrike Jumka, imaće finansijsku podršku države“, rekao je predsednik.

Kompanija „Aunde Italija“ je potpisala dugoročni sporazum sa „Stellantisom“, koji će realizovati „Aunde Srbija“, a radiće navlake za automobile Fiat Panda, Fiat 600 i Alfa Kid proizvedene u Kragujevcu.

Fabrika je otvorena 29. marta 2014. godine u Jagodini, a u izgradnju je država subvencionisala sa po 6.000 evra po zaposlenom, prenosi Nova ekonomija. Tada je u njoj radilo 254 radnika, a prema najavama je trebalo da bude zaposleno još 370 radnika. Pogon je otovren na dva sprata, površine od više od 5.000 kvadrata. Zatim je, 2017. godine, u Jagodini otvoren novi pogon fabrike, pa je tako broj radnika narastao na 900.

Fabrika je osnovana 1899. godine u Italiji za proizvodnju tkanina, a danas proizvodi čvrste tkanine za oblast automobilske industrije. Prisutna je u 20 zemalja sa 40 proizvodnih projekata.

„Aunde“ je zaposlila deo radnika bivše fabrike Džinsi koja je zatvorila nedavno svoje pogone u Srbiji i otpustila oko 1.000 radnika.

Džinsi je otovren 2011. godine, a kako su pisali mediji, turski proizvođač je bio čest primalac različitih vidova pomoći i podrške od strane države Srbije. Pa je tako država 2011. godine za investiciju od 2,75 miliona evra dala subvenciju od 1,75 miliona evra.

Foto: Nova

Sledeće godine, Džinsi je dobio šest miliona evra za zapošljavanje 760 radnika, objavljeno je na sajtu Informacionog centra za razvoj Potiskog regiona.

Godine 2020. Fond za razvoj Srbije je odobrio ovoj kompaniji investicioni kredit od 126,7 miliona dinara, ili preko milion evra. Grejs period je planiran da 30. decembra 2020. godine, a nakon toga je rok otplate od 108 meseci, po kamatnoj stopi od 1,8 odsto godišnje. Radnici fabrike, dobili su obaveštenje o njenom zatvaranju putem SMS poruke.

BONUS VIDEO Kompaniji milionske subvencije, a Vučić polaže temeljac kao da je u kampanji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar