Foto: Shutterstock

Julska prosečna zarada je za oko hiljadu dinara viša od junske, ali je prešla i "psihološki" prag od 510 evra, pa je dočekana bombastičnim naslovima u vlasti sklonim medijima, sa sve neizbežnim "prvi put u istoriji" na početku.

Zvanična statistika objavila je da je prosečna neto plata u julu ove godine bila 60.029 dinara, ili, preračunato u popularniju monetu – 512 evra prema kursu u julu. Interesantno je da je julska prosečna zarada za samo 6 evra veća nego ona isplaćena mesec dana ranije, ali lepše zvuči kada se zaokruži, pa kaže „prvi put plate prešle 510 evra“.

Pročitajte još:

Iznos od 510 evra, međutim, nema utemeljenje u ekonomiji, već u politici, pa tako već godinama slušamo obećanja predsednika Aleksandra Vučića o tome kako će plata stići ili prevazići protivvrednost od 500 evra.

Prvi put je tu „magičnu“ vrednost zarade od 500 evra pomenuo još za Božić 2016. godine, kada je obećao platu od 500 evra za kraj 2017. godine.

To obećanje je zamenio novim obećanjem u novembru 2017. – da će do kraja 2018. plata dostići 500 evra, a onda u julu 2018. rekao da će do kraja te godine plata biti 470 evra, kako podseća „Istinomer“.

A onda, u decembru 2019. godine, prosečna zarada najzad prelazi granicu i dostiže 509,8 evra – ali niko nije potrčao da zaokruži taj iznos.

Možda zato što je već u februaru ove godine taj prosek opao na 494,6 evra.

Jeftina radna snaga koja beži u inostranstvo

Ekonomski analitičar u Sindikatu „Nezavisnost“ Zoran Ristić za Nova.rs kaže da je podatak o visini prosečne zarade za jul statistički tačan, ali da ga treba posmatrati u odgovarajućem kontekstu.

„Ne smemo da zaboravimo da je medijalna zarada niža, i da se kreće oko 387 evra. To znači da je polovini svih zaposlenih u Srbiji isplaćeno  manje od 387 evra na ime plate. takođe, ne treba zaboraviti ni da ogroman broj ljudi prima minimalnu zaradu, ili se kasni sa isplatama zarada u preduzećima gde rade, pa nisu ni primili plate“, upozorava Ristić.

Zoran Ristić Foto: N1

Podsećamo da se minimalna zarada u Srbiji trenutno kreće oko 31.000 dinara, i da je prima oko 350 hiljada od ukupno 2,197 miliona radnika.

Prema Ristićevom mišljenju, nedavna odluka Vlade da minimalac za sledeću godinu „poveća“ na 32.000 dinara, ili oko 273 evra, govori u prilog tome da država ne odustaje od politike privlačenja stranih investitora jeftinom a kvalitetnom radnom snagom.

„Posledica takve politike je da će se nastaviti ‘odliv mozgova’, odnosno najkvalitetnijih i mladih kadrova“, ocenjuje Ristić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare