Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u 2021. godini predviđaju ogromna ulaganja u kapitalne investivcije u skladu sa programom "Srbija 2020 – 2025", što će značajno podići rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), zbog čega očekuje da će on naredne godine biti izmedju 5,5 i šest odsto.

„Srbija će po stopi BDP-a ove i naredne dve godine zajedno biti broj njedan u Evropi. Ovo je uslov da bi Srbija mogla da opstane i napreduje“, rekao je Vučić danas u video izjavi na onlajn konferenciji „Svet u 2021“.

Istakao je da će se zbog toga ulagati u izgradnju kanalizacionih mreža, fekalne, atmosferske kanalizacije, prečistača otpadnih voda, ali i u izgradnju auto-puteva, pruga.

„To je ogroman novac koji ulaže da bi podigla domaća preduzeća“, rekao je Vučić navodeći da će i ako stranci dobiju poslove na tenderu, domća preduzeća, u više od 50 odsto slučajeva, učestvovati u izgradnji.

Naglasio je da će se iću na dalje podsticanje potrošnje.

„Ićiće se na dalje povećanje potrošnje, povećanje penzija i plata. Penzija će biti povećane za 5,9 odsto, a plate u javnom sektoru za pet odsto, uz uvećanje minimalne zarade za 6,65 odsto, što će dodatno pomoći primanja radnika“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, rast BDP-a Srbije će se zasnivati i na daljem privlačenju direktnih stranih investicija, navodeći da Srbija hoće reindustrijalizaciju, te da će se dalje inistirati i na vladavini prava, kao i putu ka EU u skladu sa interesima zemlje.

On je ukazao i da se Srbija kao mala zemlja oštrim merama u vreme pandemije, borila za očuvanje života ljudi, zdravstvenog sistema i njegovu gradnju.

Podsetio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja je gradila nove bolnice, predvidjajući da nije kraj prvog talasa pandemije. Naveo je da je na taj način Srbija pokazala da se ne ponaša kampanjski i da je u stanju da razmišlja strateški i odgovorno.

Vučić je naglasio da je Srbija razumela kako katastrofalne posledice po ekonomiju donosi korona virus po ekonomiju, zbog čega je reagovala promtno i pravovremeno.

„Do sad smo više od šest milijardi evra uložili u našu ekonomiju, od toga je oko četiri milijarde evra direktan novac, ostalo su zajmovi, manjim delom iz Fonda za razvoj, više od 105 miliona evra, a većim delom kroz garantne šeme, gde je država subvencionisala razliku u kamatnom stopama domaćim poslovnim bankama“, rekao je predsednik.

Potvrdio je i dodatnu pomoć penzionerima.

„Za dva dana svi penzioneri dobiće još po 5.000 dinara zato što jesu najpogodjeniji deo stanovništva koji je najmanje mogao da se bavi dodatnim delatnostima i najsiromašniji deo populacije“, kazao je on.

Vučić je rekao da je uložen trud kako se ne bi dodatno ugrožavala stopa javnog duga.

„Nivo javnog duga Srbije najmanje porastao u odnosu na sve evropske zemlje. Ako pogledate najmoćnije zemlje Evrope, stopa javnog duga je rasla od 10 do 16 odsto, a u Srbiji svega pet odsto u toku korona virusa“, kazao je predsednik Srbije.

Podsetio je i da je juče isplaćen poslednji minimalac za turističke agencije, za hotelijere, turističke radnike, vodiče, ali i ugostitelje.

Ipak, ukazao je da, „država nije ćup iz koga može da se izvuče onoliko novca koliko bi neko želeo“.

On je kazao i da je čak i kancelarka Nemačke Angela Merkel najavila da nemačku privredu neće moći da podrži u svemu, sa onoliko novca koliko bi tražila.

„Mi ne možemo da se poredimo sa Nemačkom, ali ćemo se truditi da onoliko koliko je u našoj moći to uradimo, istovremeno privreda mora da se navikava na nove okolnosti, da preduzimaju mere štednje u preduzećima i pristupe pravljenju profita“, rekao je Vučić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare