Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je republički budžet za 2021. godinu planiran tako da obezbedi da Srbija u naredne dve godine ima najveći privredni rast u Evropi.

On je obrazlažući predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije rekao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dogodine biti šest odsto, zahvaljujući merama koje Vlada preduzela ove godine kako bi u vreme pandemije pomogla privredi i građanima.

„Da nismo preduzeli te mere imali bismo veliki BDP-a u ovoj godini, a očekujemo da će pad biti jedan odsto ili da će biti oko nule, što će biti najbolji rezultat u Evropi“, rekao je Mali.

Istakao je da predloženi budžet za 2021. godinu ima dve komponente – socijalnu jer je usmeren na poboljšanje životnog standarda, odnosno povećanje plata u javnom sektoru i penzije, i razvojnu jer nikad više novca nije bilo opredeljeno za kapitalne investicije koje podstiču rast BDP-a.

Ministar finansija je rekao da su prihodi budžeta planirani u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020. dok su rashodi 1.514,8 milijardi dinara i 15 odsto su manji u odnosu na rebalans. Deficit budžeta iznosiće 178,5 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

„Za kapitalne investicije predviđeno je 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a, odnosno oko šest odsto ako se uračuna budžetsko izdvajanje od ;28,3 milijarde koje će dobiti lokalne ; samouprave i socijalni fondovi a namenjeno je investicijama“, rekao je Mali.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Dodao je da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto a minimalna cena rada za 6,6 odsto, ; U januara će pet odsto biti povećane plate u zdravstvu, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti povišicu od 3,5 odsto, a dodatno 1,5 odsto od 1. aprila.

Zaposleni u vojsci će od 1. aprila imati i dodatno povećanje do deset odsto. Kako je naveo, planirana su ulaganja u izgradnja putne i želežničke infarstrukture – Moravskog koridora, autoputa Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoputa Niš-Pločnik i Ruma-Šabac-Loznica. Mali je rekao da sledeće godine početi izgradnja Fruškogorskog koridora i beogradskog metroa, a obezbeđen je novac i industrijske parkove, za rehabilitaciju pruga Niš-Dimitrovgrad i gradnju brze puga od Beograda do Novog Sada.

Ministar je istakao da su predviđena veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo. On je rekao da Vlada ne odustaje od programa „Srbija 2025“ u okviru kojeg će biti investirano oko 14 milijardi evra, a cilj je da prosečna plata 2025. godine bude 900 evra, a prosečna penzija 430 evra Planirano je da poslanici Skupštine Srbije danas završe načelnu raspravu o predloženom budžetu za 2021. godinu, a da u četvrtak raspravljaju o amndmanima i glasaju o tom najvažnijem finansijskom zakonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar