radovi na putu
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da će država nastojati da pre kraja godine isplati ceo kredit od 300 miliona evra koji je uzet od Azerbejdžana za put Preljina - Ljig.

„Uzet je kredit od Azerbejdžana od 300 miliona evra za put Preljina-Ljig. Platili smo nešto više od pola, sada hoćemo da vratimo kompletan dug, jer nije laka kamata od 4 odsto, uzeta još 2011. godine“, rekao je Vučić.

Sa tih 170 miliona, Srbija će za 0,42 odsto spustiti stopu javnog duga, na 57,4 odsto budžeta,  rekao je on i dodao da imamo deficit oko 8,8 ili 8,9 odsto, ali da je to mnogo manje ili na nivou razvijenih zemalja.

On je rekao da i Evropska komisija hvali ekonomske mere Srbije.

Dodao je da očekuje da se ostvare prognoze Međunarodnog monetranog fonda (MMF) da će Srbija u naredne tri godine imati najveći kumulativni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi, od 9,6 odsto.

„Ja volim Fiskalni savet, najviše kad nas kritikuju. Ali, u teškim trenucima morate da pomognete narodu, a da ne ugrozite finansije zemlje“, rekao je Vučić.

U narednom periodu biće još velikih investicija

Vučić je najavio da se završava izgradnja korejske fabrike u Smederevskoj Palanci, koja će zaposliti 700 ljudi, kao i investicija jednog od najmoćnijeg proizvođača u fabriku čokolade u Novom Sadu.

On je naveo i kompaniju „Brose“ u čijoj novoj fabrici u Pančevu je bruto prosečna plata 2. 629 evra, kao i da se završava i nova fabrika u Nišu, sedma koja je započeta.

Završava se, kako je rekao, i najveća grinfild investicija u Zrenjaninu – fabrika Linglong, a uskoro će  položiti kamen temeljac i za fabriku guma „Tojo tajers“ u Inđiji.

Dodao je da ima investicija i u drugim  delovima Srbije i naveo da kompanija Aptiv dolazi u Zaječar, a Magna širi svoje kapacitete u Aleksincu.

Naveo je i da se rade četiri auto-puta.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare