Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za to nema nikakve potrebe, pošto imamo dovoljno i brasna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Vučić je primetio da imamo za 100 odsto uvećanu potrošnju dodajući da razume strah kod ljudi i potrebu da se osećaju sigrno, ali da imamo brašna za 12 meseci.

„Mi nemamo problema sa brašnom, ni sa uljem, ni sa šećerom, ni sa pirinčom, ni sa jednim od vitalnih proizvoda“, rekao je Vučić.

Kaže da Srbija nema problem sa brašnom kao zemlje koje su oko nas i da ćemo morati da im pomažemo, ali da nije dozvolio da se izvozi brašno, a što je tražio predsednik PKS Marko Čadež.

Vučić dodaje da će na dnevnom nivou biti obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene i da je to sada najvažnija stvar.

Vučić je istakao da je danas uputio posebno pismo predsedniku Kine Si Ðinpingu je, kako je kazao, mnogo očekujemo i najveće nade polažemo u Kinu koja jedina može da nam pomogne u ovoj situaciji.

Od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU i to je upravo objavila Ursula fon der Lajen, presednica EK.

Predsednik srbije je rekao da je preduzeto još mnogo mera, a mnoge će se menjati i dopunjavati iz dana u dan.