Foto: Printscreen/TvHappy

Srbija je prva u Evropi po rastu BDP-a u prvom kvartalu od 1,7 odsto, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je na drugom mestu Francuska sa rastom od 1,5 odsto.

„Litvanija je na trećem mestu, Slovačka četvrta, a onda su svi u minisu od Portugala, Španije, Nemačke i Austrije do svih drugih koji su tu prema nuli. Srbija je u prvom kvartalu ove godine broj jedan u Evropi, po onima koji su dostavili svoje statističke podatke“, rekao je Vučić u Ćirilici na TV Hepi.

Vučić je zatim uzeo flomaster u ruku i na panou u televizijskom studiju prikazao razliku u ekonomskom standardu između Srbije i drugih zemalja u regionu.

Kako je objasnio, Srbija je 2013. imala ukupan bruto domaći proizvod od 34 milijarde, a Crna Gora tada 4,2 milijarde, što je „osam prema jedan“.

„Prosečna plata te godine u Srbiji iznosila je 329 evra, u Crnoj Gori 500, a u BiH 372 evra“, rekao je Vučić.

Govoreći o tome kakvu je razliku Srbija napravila za kratko vreme, on je rekao da ukoliko stopa rasta ove godine bude šest odsto, BDP će biti 50,5 milijardi.

„Napravili smo razliku od 50 odsto za samo sedam godina, uprkos poplavama i pandemiji koronavirusom, dok je u Crnoj Gori 3,8 milijardi. Samo da ljudi vide kojom brzinom Srbija raste“, objasnio je on.

„Ako nam je 50 milijardi ukupan BDP, ako rastemo 2022. sedam odsto, mi ćemo ići sa 50,5 na 54 milijarde evra. Ako rastemo još sedam odsto, posle idemo na 58 milijardi evra. Brzinom munje ćemo da se približavamo neuporedivo razvijenijim zemljama i da pravimo sve veću razliku u odnosu na sve druge“, naglasio je Vučić.

Zato su važne, kako je rekao, tri stvari – izvoz, investicije i potrošnja.

„Svako zaustavljanje Srbije u ekonomskom razvoju za nas je katastrofa, zato moramo da se borimo za očuvamo mir i stabilnost.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare