Foto: Shutterstock

Niste zadovoljni centralnim grejanjem, tražite neko ekonomičnije i praktičnije rešenje koje će vam olakšati život i smanjiti mesečne troškove. U nastavku teksta čitaćete o najčešćim grejalicama koje se koriste kako bi potpomogle dogrevanju neke prostorije ili kako bi zagrejale ceo dom.

Halogene, infra i kvarcne grejalice

Ranijih godina skoro svaka kuća imala je makar jednu halogenu, odnosno kvarcnu grejalicu da bi ih vremenom zamenili ventilatorskim grejalicama i klima uređajima. Kvarcne grejalice bi zatim završavale u podrumima, na tavanima ili smetlištu skroz neopravdano. Čini se kao da smo zaboravili njihovu funkciju i koliko su zapravo ove grejalice odlična naprava što se tiče zagrevanja prostorije, i utroška energije i sopstvenog zdravlja. Naime, halogene grejalice greju zračenjem koje je najbliže prirodnoj svetlosti, tj. toploti; toplota nastaje kratkim infracrvenim zracima.

Ovi isti infracrveni zraci, koriste se u medicini, tačnije fizikalnoj terapiji, dajući odlične rezulate kod pacijenta potvrđuju teoriju o bezbednom električnom uređaju koji služi za zagrevanje prostorije. Tačnije rečeno, toplota infracrvenih zraka greje ljude, a ne prostorije, odnosno vazduh.

Kaloriferi – ventilatorske grejalice

Kaloriferi, tj. ventilatorske grejalice preovladavaju u poslednje vreme i upravo su vrlo tražene zbog svojih malih dimenzija, lakoće i niske cene. Ventilatorske grejalice služe za dogrevanje manje sobe ili kupatila tokom zimskih dana. Ove vrste grejalica ne mogu biti jedino rešenje za zagrevanje jedne prostorije, kamoli doma. Da bi to bio slučaj mora se odabrati grejalica sa jačom snagom (preko 1000 vati), što znači veću i cenu, pa bi trebalo razmislisti da li je baš ovakva vrsta grejalice idealno rešenje.

Grejalice mogu biti električne i plinske. Razlikuju se stajaće, ležeće i zidne grejalice. Prve dve možete premeštati iz prostorije u prostoriju, a zidnu morate namontirati na zid.

Prilikom kupovine morate obratiti pažnju na to da li grejalica ima ugrađen termostat kao i funkciju gašenja ukoliko dođe do prevrtanja uređaja ili do pregrevanja

Konvektorske grejalice

Konvektorske grejalice kod nas su poznatije pod nazivom norveški radijatori i prva asocijacija na norveške radijatore jeste nizak utrošak električne energije, što ih čini najjekonomičnijim izborom kada su u pitanju toplotni električni uređaji. Odlikuju se radom po principu prirodne cirkulacije vazduha. Za ovakav način rada nije potreban ventilator već samo grejač. Grejač je taj koji zagreva hladan vazduh, koji ulazi sa jedne strane, i zagreva se prelaskom preko grejača i izlazi sa gornje strane što podseća na duvanje toplog vazduha. Razlikuju se samostojeći konvektori, podni, zidni i konvektori na točkiće.

Uljani radijatori

Uljani radijatori rade po konvekcijskom principu zato što se toplota pomera sa jednog na drugo mesto. Ovi radijatori rade na struju, a ulje je njihov rezervoar za toplotu.

Bolji su od ventilatorskih grejalica jer mogu da zagreju čitavu prostoriju i to bez dodatne buke, što je odlika ventilatorskih grejalica. Praktični su i efikasni zbog svojih manjih dimenzija i prilagodljivog izgleda. Međutim, iako rade bolje od ventilatorskih grejalica, čak i sami mogu posedovati ventilatore za izduvavanje toplote, oni nisu ništa više ekonomični u odnosu na ventilatorske grejalice. Štaviše, da bi se održavala temperatura oni moraju kontantno da rade, a to će se svakako odraziti na račun za struju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar