Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da vrednost overenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji iznosi 250 milijardi evra i da to nije samo litijum, već i bakar, zlato i druge kritične sirovine bez kojih, kako je istakla, nema zelene agende i energetske tranzicije.

„Da li ćemo i na koji način eksploatisati litijum ili neke druge sirovine zavisi od države, koja je definisala zakone, ali i od građana koji prvo treba da budu informisani o svemu, a onda i da budu svesni značaja modernog, održivog rudarstva koje se razvija samo uz sve standarde zaštite životne sredine“, kazala je Mihajlović na međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da su te kritične sirovine danas jednake nafti, da će potražnja biti sve veća, a dodala je da im je dužnost da znaju kojim količinama se raspolaže, da istraže i ako se odluče za eksploataciju, to bude „jedino u okviru svih standarda zaštite zdravlja životne sredine“.

Mihajlović smatra da je u prethodnih godinu dana mnogo urađeno po pitanju izmene zakonodavstva u oblasti rudarstva i energetike, što je, kako je istakla, prvi korak ka energetskoj tranziciji Srbije.

„Imamo jasan cilj i viziju, a to je da sprovedemo tranziciju i da imamo održivo, zeleno rudarstvo i da ujedno čuvamo zdravlje životne sredine. Takođe, cilj je da u narednim godinama i decenijama obezbedimo dovoljno energije, da ostanemo energetski bezbedni, kako bismo mogli da planiramo dalji privredni rast i razvoj“, rekla je Mihajlović.

Bonus video – Mihajlović: Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare