Benzinska stanica benzinska pumpa
Benzinska stanica Foto:TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Cene nafte obaraju sve rekorde još od 2014. godine – fjučersi evropske nafte Brent poskupeli su za dolar za samo jedan dan. Neminovno je da se takva kretanja odraze i na Srbiju, smatratraju sagovornici Nova.rs.

Na 87,5 dolara po barelu, za dolar više, poskupeli su fjučersi evropske nafte Brent. Još veći skok cene uočava se kod američke WTI nafte, čija je cena poskupela za 1,6 odsto, odnosno 1,36 dolara. Sada cena barela ove nafte iznosi 85,18 dolara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar udruđenja naftnih kompanija Srbije (UNKS), na povećanje cene nafte Brent uticali su različiti faktori.

„Omikron soj je ocenjen  kao relativno bezopasan, što je prilično podstaklo potražnju za naftom na  globalnom nivou, a istovremeno su prošlonedeljni napadi na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji i tenzije oko Ukrajne na naftno tržište uneli veliku dozu neizvesnosti i podstakli podizanje nivoa rezervi u mnogim zemljama u svetu. Ova povećana tražnja bi trebalo da bude kompenzovana predstojećim povećanjem isporuka iz zemalja OPEK saveza, ali rast cena nefte za isporuke u martu pokazuje da tih dodatnih 400.000 barela na dan, neće biti dovoljno“, rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, osim ovih faktora, aktuelne isporuke nafte pokazuju da pojedine zemlje OPSK saveza neće moći da ispune svoju kvotu, a pored svega navedenog došlo je i do prekida rada jednog veoma značajnog naftovoda koji naftu iz polja Kirkuk u Iraku doprema do mediteranske luke Džejhan u Turskoj.

„Sve navedeno je u velikoj meri poremetilo ravnotežu ponude i potražnje i kao rezultat toga zabeležen je rast cene barela nafte od 10 dolara za samo 10 dana“, zaključio je naš sagovornik.

Kako objašnjava, Srbija, kao i velika većima zemalja Evrope potrebe za gorivom zadovoljava uvozom ili nafte ili gotovih derivata nafte, što je u slučaju Srbije oko 80 odsto potreba. Samim tim globalna kretanja će se kao i uvek do sada odraziti i na tržište u Srbiji.

Kada će novčanici srpskih vozača osetiti promenu cene zavisi od toga da li će trend rasta biti nastavljen ili će ovo biti „samo kratka epizoda visokih cena“, što je, prema rečima našeg sagovornika, veoma teško proceniti.

„Gotovo svi analitičari koji prate tržište nafte u svetu slažu se da bi Brent ove godine mogao da dostigne cenu od 100 dolara po barelu. Nekada skok traje zaista jedan dan, ali posmatrano u dužem vremenskom periodu već duže vremena cena nafte ima trend rasta“, zaključio je Mićović.

Foto: Prosečne cene nafte, UNKS

Jovan Ristić iz Udruženja za saštitu potrošača „Efektiva“ istakao je kako je logičan sled da prvo poskupi gorivo, koje će dovesti do poskupljenja transporta, što će kulminirati poskupljenjem krajnje maloprodajne cene.

„Svako poskupljenje nafte dovodi do poskupljenja goriva, pa onda i svega što od tog goriva zavisi“, objasnio je Ristić.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), Goran Papović, ističe da na to koliko će poskupljenje biti osetno potrošačima u Srbiji, zavisi da li su cenu nafte, kao određenog inputa, blagovremeno ukalkulisali u troškove.

„Povećanje cene nafte se često događa, a ukoliko dođe do smanjenja, to je samo simbolično“, istakao je Papović, dodavši da trgovci vrlo lako nađu razlog za nova poskupljenja.

„Da se desi cunami u Tongi, trgovci će naći način da povećaju cene“, objasnio je.

Prema njegovim rečima, pred nama je najkritičniji period: druga polovina februara. Kako kaže, troškovi su uvek najveći u novembru i decembru, te kada dođe februar i vreme za računanje troškova, feburar bude najteži mesec u godini.

„Finansijski gubitak nosi sa sobom povećanje cena. Ipak, da li je tražnja toliko velika da bi postojao osnov za povećanje cene?“, zapitao se Papović.

Prema podacima UNKS-a, Srbija se po ceni benzina nalazi na petom mestu u regionu. Vozači u Srbiji moraju da izdvoje 165 dinara po litru, za razliku od Grčke, u kojoj je cena 1,74 evra, odnosno oko 205 dinara.

Za dizel je u Srbiji potrebno izdvojiti 173 dinara po litru.

BONUS VIDEO Zamrznute cene – Da li vlada štiti standard građana ili socijalni mir?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram