Sombor, fabrika akumulatora
Fabrika akumulatora Sombor Foto: N1

Da li je kontroverzni biznismen Dalibor Matić za FAS platio 7,35 miliona evra iako je od švajcarskog investicionog fonda dobio 63,7 miliona, pitaju se švajcarski mediji a piše Vojvođanski analitički portal VOICE u tekstu o privatizaciji Fabrike akumulatora Sombor.

Ciriška investiciona kompanija Ruvercap, preko koje je švajcarska firma Batagon International kupila Fabriku akumulatora u Somboru, doživljava ovih dana velike finansijke potrese zbog kojih je ugrožen i rad pojedinih banaka i penzionih fondova u Švajcarskoj, piše VOICE.

Kako podseća ovaj portal, švajcarski mediji pisali su proteklih meseci o sumnjivim investicijama Ruvercapa u zemljama Zapadnog Balkana, a kao glavni razlog za to navode finansijske transakcije sa kompanijom Batagon u vlasništvu Dalibora Matića, koji je, prema medijskim napisima, u Švajcarskoj bio hapšen zbog sumnje da je učestvovao u pranju novca.

Kao što je VOICE ranije pisao, Matić je Fabriku akumulatora u Somboru iz stečaja kupio krajem 2017. godine 7,35 miliona evra. Međutim, švajcarski mediji pišu da je da Batagon ustvari krajem 2017. kupio Fabriku akumulatora posredstvom Ruvercapa.

„Transakcija je kao zalog uključivala kreditnu liniju plus fabriku. Ali investitori sumnjaju da li je Batagon iskoristio navedeni iznos od 63,7 miliona evra u celosti za kupovinu“, piše švajcarski portal finews.ch.

VOICE podseća da je FAS prodat iz stečaja tek nakon šestog pokušaja.

Prva prodajna cena iznosila je 3,6 miliona evra i osim predstavnika bivših radnika u Odboru poverilaca bila je neprihvatljiva za ostala četiri člana odbora.

Isti slučaj bio je i pri ponudi Batagona od 4,5 odnosno 5,05 miliona evra. Vašingtonski IFC (ogranak Svetske banke) prihvatio je ponude od šest, a kasnije i sedam miliona evra, ali prodaja ni tada nije uspela jer su preostala tri člana odbora bila protiv.

Tek je cenu od 7,35 miliona evra prihvatio i predstavnik Mediolanum investa (otkupili potraživanja Banke Inteza) pa je 1. decembra 2019. ozvaničena prodaja FAS-a iz stečaja. Komercijalna banka ostala je uzdržana, dok je predstavnik turske Hall banke glasao protiv prodaje.

Novi vlasnik fabrike Dalibor Matić retko se pojavljivao tokom procesa prodaje. Njegov ovlašteni zastupnik bio je advokat Dejan Simić, široj javnosti poznat po aferi Kofer.

Reč je o slučaju iz 2006, kada je Simić, kao tadašnji viceguverner Narodne banke Srbije, optužen da je od predstavnika Dunav TBI grupe tražio mito od dva miliona evra da bi toj kompaniji obezbedio dozvolu NBS za obavljanje finansijskog lizinga.

Švajcarski penzioni fond
Foto: Shutterstock/marekusz

Mediji su izveštavali da je u aferu bio umešan i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Simić je tvrdio da je Dačić iz njegovog stana izašao 15 minuta ranije nego što je upala policija i pronašla kofer sa 100.000 evra. Simić je 2011. godine pravosnažno oslobođen optužbi.

Švajcarski portal insideparadeplatz.ch piše da bi zbog lošeg poslovanja Ruvercap mogao pretrpeti velike gubitke. Ono je uključivalo i švajcarske penzione fondove, koji sada gube mnogo novca.

„Samo u ovom slučaju, govori se o gubitku od 500 miliona CHF. To bi moglo biti i više“, rekao je za portal insajderski izvor, a preneo je VOICE.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar