Mame preduzetnice, mama preduzetnica
Foto: Shutterstock

Od prvog januara 2022. godine za svako novorođeno dete biće isplaćeno 300.000 dinara, a utvrđena su i sredstva za izgradnju kuće ili stana kojim će se podstaći razvoj porodica. Predstavljamo vam kratak vodič šta nove izmene donose, kao i to kakva je procedura i ko odlučuje u ovom postupku.

Vlada Srbije usvojila je pre nekoliko dana izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojoj će od 1. januara za svako prvorođeno biti usplaćivano po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000.

U predloženom rešenju nalazi se još jedna velika dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se odnosi na uvođenje odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Kao vlasnica nepokretnosti biće upisana majka.

Kako do sredstava za kupovinu kuće?

Najpre, bitno je reći da sredstava za izgradnju, odnosno kupovinu stana ili kuće može ostvariti majka ukoliko je dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji.

Bitno je naglasiti da ovo pravo može ostvariti majka koja neposredno brine o detetu, što znači da u ovu kategoriju ne spadaju deca koja odrastaju u hraniteljsoj ili starateljskoj porodici. Zakonska rešenja predvidela su da u slučaju smrti majke, pravo može ostvariti i otac deteta.

Pravo na ova sredstva može da ostvari majka, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan.

Ukoliko su stečeni uslovi iz prethodnih članova novog zakona, podnosi se zahtev preko nadležnog organa lokalne samouprave i to u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

O odluci da li će novčana sredstva biti isplaćena odlučuje Komisija za dodelu novčanih sredstava, koje imenuje Vlada. Nju čine predstavnici organa državne uprave nadležnih za socijalna pitanja, brigu o porodici poslove finansija, brige o selu i Republičkog geodetskog zavoda.

Predsednik ove Komisije je ministar nadležan za socijalna pitanja, a u slučaju barem do izbora u aprilu, to će biti ministarka Darija Kisić Tepavčević. Zakon stupa na snagu od 1. januara 2022, pa se samim tim neće primenjivati retroaktivno.

Bonus video: Mame preduzetnice – Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar