Pumpa, gorivo, cena, cene, pare
Foto: Shutterstock

Iako je uredbom Vlade određena nova cena goriva, pojedine benzinske pumpe širom zemlje sada imaju formirane cene gde su velikoprodajne cene veće nego maloprodajne. Milan Rakić iz Udruženja privatnih pumpi kaže za Nova.rs da je Uredba o ceni goriva mrtvo slovo na papiru, a da je nejasno što imamo ovakvu cenu ako padaju cene barela nafte širom sveta.

Ministarstvo trgovine objavilo je 11. marta da će litar evrodizela koštati 187,74 dinara, a BMB premium 176,31 dinar za litar.

„Takođe, u skladu sa članom 3. stav 5. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija“, saopšteno je na sajtu Ministarstva.

Praktično samo tri dana kasnije, 14. marta, velikoprodajna cena formirana je na 187,94 dinara, čime je premašena vrednost maloprodajne.

„Imamo dokaze o cenovnicima, a za samo tri dana cena uredbe je promenjena. Danas su cene barela sirove nafte na 100 dolara, a pala je sa 140 dolara. Velikoprodajne cene se u Srbiji povećavaju, sirova nafta pojeftinjuje, a gorivo poskupljuje. To je apsurdna situacija u kojoj se mi nalazimo“, rekao je za Nova.rs Rakić.

On je naglasio da zbog toga Vlada treba da donese odluku da se ne obračunava PDV na akcizu prilikom obračuna velikoprodajne cene.

Cenovnik naftnih derivata Izvor: Udruženje privatnih pumpi

„Pored toga, potrebno je doneti uredbu kojom bi se istovremeno ograničila najviša maloprodajna cena, najviša maloprodajna marža i najviša velikoprodajna cena.

Ovakvim pristupom se ostvaruje cilj mera da se zaštite i potrošači i sve učesnici u prometu na domaćem tržištu nafte i naftnih derivata. Ovo je rešenje da bi se uravnotežili cene derivata i da bi se izbegle nestašice na domaćem tržištu“, zaključio je naš sagovornik.

Iza svega zapravo krije se to što Vlada nije ograničila formiranje velikoprodajne cene, zbog čega ona raste i prelazi nivo maloprodajne.

Bonus video: Anketa – Odmrzavanje cene goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare