Foto: Shutterstock

Grejna sezona će definitivno krenuti sa dve nedelje zakašnjenja, što su potvrdili najviši zvaničnici. Odlaganje početka grejne sezone znači da će građani koristiti alternativne načine da zagreju svoje domove, što znači da će se više koristiti električna energija, a samim tim će EPS biti dodatno opterećen.

Saznanja Nova.rs da će grejna sezona početi sa dve nedelje zakašnjenja dobila su potvrdu od predsednice Vlade Ane Brnabić, ali i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

„Iz Hidrometeorološkog zavoda imamo procene da će sigurno sledećih sedam dana će temperature biti iznad prosečnih. To čak ne dozvoljava da se sistem grejanja upali, jer on blokira sam kada je 16, 17 stepeni“, rekao je Šapić.

Iako su nas svi uveravali da će tople probe krenuti na vreme, te da će biti ispoštovani zakonski rokovi koji jasno tvrde da sezona grejanja kreće 15. oktobra, zvaničnici su se okrenuli pogledu ka nebu: tamo se nadaju da videti sunce koje će sijati do kraja oktobra, što će pomoći da se uštede energenti.

Odlaganje početka grejne sezone znači samo da će građani koristiti alternativne načine zagrevanja prostorija, poput grejalica, peći ili klima uređaja. Sve će to zahtevati dodatnu upotrebu električne energije, za koju je ranije rečeno da je potrebno racionalnije da je koristimo.

Stručnjaci su upozorovali da je najrealnije očekivati da će građani koristiti uređaje na struju za dogrevanje, jer su jutra i noći hladna.

U oceni da će pomeranje grejne sezone da dovede do dodatnog povećanja potrošnje struje saglasan je i redovni član Akademije inženjerskih nauka dr Milun Babić. On je za Nova.rs ocenio da je neminovnost da će se struja u tom slučaju dodatno trošiti i naglašava da je ovakva odluka dokaz da se u zemlji ništa ne rešava na sistematičan način.

„Ima dosta starih i bolesnih u Beogradu koji moraju da budu u toplom, pa će po svoj prilici oni da startuju sve što imaju u stanovima kako bi obezbedili prihvatljiv toplotni ambijent. Definitivno će ova odluka uticati na povećanje potrošnje struje, to je neminovnost“, rekao je Babić nedavno za naš portal.

On je naglasio da sve veći broj radno sposobnog stanovništva radi od kuće, te da stoga nije logično da sede u hladnim prostorijama.

„I ti ljudi će morati da obezbede grejanje. Sve to mi govori da ovo nije dobar potez jer će se uštededi na gasu, ali potrošiće se struja. Tu se postavlja pitanje šta nam je preče, struja ili gas? Nažalost, kod nas se sve radi od juče do danas, traže se brza rešenja bez plana da se uključe savetovanja stručnjaka“, zaključuje Babić.

Da odlaganje grejne sezone nije dobra odluka rekli su i iz poslovnog udruženja Toplana Srbije, koji su saglasni u oceni da će to povećati potrošnju struje.

Od preporuke za štednju do „arčenja“ električne energije

Krajem avgusta i početkom septembra građanima i preduzećima date su preporuke za štednju struje, jer će „zima biti duga i hladna“. Zbog toga su izdate preporuke da se isključuju svetla, da se prilikom kuvanja ručka stavlja poklopac na šerpu, a i predsednik Vučić je najavio da će on isljučiti svoje „frižiderče gde drži koka kolu i vodu“.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kazala je da su institucijama i javnim preduzećima dati rokovi do 15. septembra da naprave planove za štednju električne energije.

Zorana Mihajlović Foto:ZORAN PETROVIC/MRE

„Moramo da pokušamo da snizimo potrošnju, a stimulisaćemo i građane koji su ovog meseca potrošili manje električne energije nego prošli mesec“, rekla je Mihajlović.

Mesec dana kasnije vlast pokušava da objasni kako se štedi tako što će odložiti grejanje za dve nedelje. Možda se štedi na gasu, ali na struji svakako ne.

Takve poruke samo su signal da građani mogu nastave da troše struju, što indirektno stvara pritisak na EPS. Tu zapravo nema nikakve štednje, niti brige za energetski sektor.

Poruka je jasna – uključite sve što imate, nije nas briga. A da, to znači i da predsednik može da uključi frižiderče.

Bonus video: Energetski stručnjak pojasnio u kom slučaju možemo da očekijemo prekid grejne sezone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare