Oragnic vegetbles

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici dopunjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se od zabrane izvoza izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla, navodi se u saopštenju.

Dodaje da su prilikom donošenja ove odluke imali u vidu da su površine na kojima se organska proizvodnja odvija – male i da se taj sektor u Srbiji tek razvija.

„U pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, procenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva“, navodi se u zaopštenju.

Podsetimo, Vlada Srbije odlučila je ranije da privremeno zabrani izvoz osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda – pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i suncokretovog ulja.

PROČITAJTE JOŠ

Osim toga, na nedavno završenoj sednici usvojena je i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na “evro dizel” i “evro premijum BMB 95”, koja će sutra stupiti na snagu i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Odluka je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, saopštavaju iz Vlade, a s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata.

BONUS VIDEO: Protest poljoprivrednika iz okoline Kraljeva

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar