Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na današnjoj sednici Clade Srbije usvojena je Uredba o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid 19.

Predloženom uredbom omogućava se privrednim subjektima, koji su se opredelili za odlaganje dospelosti za plaćanje poreza i doprinesa, da to plaćanje odlože na najviše 24 jednake mesečne rate bez plaćanja kamate dok odlaganje traje, piše u saopštenju Vlade.

Danas je usvojena i Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije, čime se predvidjaju sredstva za 100.000 vaučera za 2021. godinu, kako bi se investiralo u domaći turizam.

Pravo na vaučer u maksimalnom iznosu od 5.000 dinara imaju penzioneri, nezaposlena lica i korisnici posebne novčane naknade iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnici prava za pomoć i negu drugog lica, zaposleni, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, poljoprivrednici i studenti.

Vlada Srbije je drugom današnjom odlukom obezbedila za 2021. godinu sredstva za subvencionisanu kupovinu elektro i hibridnih vozila u iznosu od 120 miliona dinara, kako bi se umanjili negativni efekti zagadjenja vazduha i ono i značajno smanjilo.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o potvrdjivanju izmene Medjunarodne konvencije o harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe, kojim se usaglašava procedura za sve zemlje članice koje su potpisale ovaj medjunarodni dokument.

Na sednici je utvrdjen i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju izmedju Saveta ministara Bosne i Hercegovine i vlada Srbije i Crne Gore. Primenom tog sporazuma biće uredjena pitanja iz ove oblasti na moderniji način i u skladu sa strukturom Zajedničkog modela „EUROCONTROL“.

Članovi vlade usvojili su Akcioni plan za sprovodjenje Inicijative partnerstvo za otvorenu upravu u Srbiji za period 2020-2022. godine.

„S obzirom na to da Strategija proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan reformu javne uprave postavlja kao jedan od tri stuba procesa pristupanja, primena ovog dokumenta obezbediće podršku i veće angažovanje vlada širom sveta, kako bi se poboljšao integritet, transparentnost, efikasnost i odgovornost javne vlasti“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako je procenjeno, time će se graditi poverenje javnosti, ojačati saradnja sa organizacijama civilnog društva, osnažiti učešće gradjana u upravljanju, unaprediti borba protiv korupcije, pristup informacijama i upotreba novih tehnologija.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar