Foto: RTS 2

Poslanička grupa Dveri Patriotski-Blok zatražila je danas od Vlade ograničenje trgovačkih marži na najviše 15 odsto i 10 odsto za osnovne životne namirnice, a od Narodne banke Srbije (NBS) ograničenje kamatne stope na gotovinske kredite.

Uz te zahteve zatražili su od Vlade i da istovremeno zaštiti poljoprivrednike i domaće proizvođače kroz program subvencija, a od guvernerke Jorgovanke Tabaković i NBS zatražili su rigoroznu kontrolu naplate troškova i naknada, kao i naplatu ekstra profita bankarskom sektoru. ; „Dok ogromna većina osiromašenih građana Srbije jedva sastavlja kraj sa krajem u uslovima jedne od najvećih inflacija u Evropi, i uz najveće trgovačke marže i kamatne stope u Evropi, srpski kreatori monetarne i trgovinske politike, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković takmiče se u bavljenju onim za šta nisu nadležni“, ocenila je poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković u pisanoj izjavi.

Ona je navela i da guvernerka ne pominje da je svaki građanin Srbije u proseku zadužen sa 2.000 evra duga bankama, kao i da ne objašnjava zbog čega, pored ukupnog javnog duga države od 35,5 milijardi evra, dug građana i privrede bankama iznosi još 28,5 milijardi evra.

Prema njenim rečima, umesto da guvernerka i NBS štite građane koji bankama već duguju „astronomskih 12,5 milijardi evra“ i da štite domaću privredu od zelenaških kamata i kreditnih uslova banaka u Srbiji, „oni omogućavaju enormno bogaćenje banaka“, koje su, kako je navela, od naknada i provizija u prošloj godini povećale neto prihod za 62 odsto, a od troškova odobravanja kredita zaradile 441,5 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

„Sa druge strane, ministar Momirović gladnim građanima objašnjava da je inflacija u Srbiji pobeđena, umesto da odgovori zbog čega u Srbiji ne postoji zaštita potrošača, zbog čega država i Komisija za zaštitu konkurencije tolerišu zloupotrebe prava konkurencije od strane oligopola i trgovinskih lanaca, čiji su neto prihodi porasli i do 150 odsto, i kako je moguće da trgovinske marže u Srbiji idu i do 30 odsto, dok u evropskim zemljama nezavisna tela pozivaju na uzbunu kada trgovačke marže dostignu osam odsto, i dok vlade zemalja u okruženju ograničavaju marže na najviše 10 odsto“, kazala je Milenković Kerković.

Dodala je i da Momirović ne spominje da je indeks potrošačkih cena u Srbiji od 2012. godine porastao za 72,6 odsto.

„Po prvi put turisti u Grčkoj plaćaju jeftiniju hranu nego u Srbiji, roba izvezena iz Srbije jeftinija je u inostranstvu nego kod nas. ; Da pojasnimo ministru Momiroviću, ako je cena sendviča za SNS aktivistu 2012. godine bila 100 dinara, sada sendvič za SNS trola košta 172,6 dinara“, ocenila je ona.

BONUS VIDEO Dok predsednik poručuje da ljudi manje troše jer štede: Umesto inflacije, opada samo kupovna moć građana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare