Ajvar, pirotski kačkavalj, rakija, vino, drenjina, pivo... Ukusi u kojima uživamo, ali ne očekujemo da ih osetimo u sladoledu. Za one koji nisu "robovi" tradicionalnih ukusa u samom centru Beograda postoje baš ovakvi "avangardni" sladoledi koji promovišu tradicionalne arome Srbije - šljiva, trnjina, mušmula, kruška karamanka.

U Ulici Maršala Birjuzova nalazi se poslastičarnica koja nudi neke drugačije sladolede, a čitavu ideju i biznis pokrenuo je majstor sladoleda, Veroljub Šabić. On se ovim zanatom bavi poslednjih 30 godima

„Uvek insistriam na tome da kod mene nema običnog sladoleda. Nažalost, sve što je prirodno – danas je postalo neobično“, kaže Šobić dodajući da ne postoji stvar koja je jestiva, a koja ne može biti sladoled.

Veroljub Šobić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U ponudi je sladoled sa ukusom suve šljive madžarke, trnjine, mušmule, kruške karamanke…

„Kod mene nećete nikada naći mango ili papaju, čisto zbog toga što nam je dragi Bog dao predivno i zdravo voće. Imamo u ukus lavande, kao i kamilice, za koju se neki Italijini koji su probali – prvi put čuli. Tu je i ukus domaćeg belog vina, ali i domaće šljivovice“, kaže Šabić.

Beograđani najčešće uživaju najviše u ukusu pistaća, a kada je reč o voćnim ukusima – dominira malina.

A onda je došao red da i mi probamo.

Veroljub Šobić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako drugačije, krenuli smo od ajvara. Imate utisak da je reč o pravom pravcijatom ajvaru koji je rashlađen i dodatno kremast – nešto neverovatno.

Veroljub Šobić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na red je, posle ajvara, stigao i sladoled sa ukusom kačkavalja i to ni manje ni više nego pirotski mešanac.

Jak ukus sira pomešan sa nekim sastojkom koji garantuje da će osigurati da opet ne bude prejako. Ljubitelji sira, spremite se!

„Ikona sladoleda mi je rekla da nisam sladoledar, već pesnik“, ponosno kaže najstor Veroljub.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako bismo začinili čitavu degustaciju, dodali smo i malo „lavande“. Ukus je kao da bukvalno jedete sveže ubranu lavandu.

BONUS VIDEO: Probudi se – Kakve smo nekad jeli sladolede a kakve sad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare