Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozdravio je jutros odluku Narodne banke Srbije da se učešće za stambene kredite za kupovinu prvog stana smanji sa 20 na 10 odsto, uz ocenu da je to velika pomoć građanima, ali i sektoru građevinarstva.

„Ova odluka praktično znači da kupci prvog stana neće imati učešće pri kupovini stana jer njima PDV, odnosno porez koji iznosi 10 odsto vraća država“, naveo je Vesić za televiziju Hepi.

On je naveo da su Grad Beograd i Privredna komora Srbije predložili da se kvadratura prilikom kupovine prvog stana, za koju se porez vraća, poveća sa 40 na 60 kvadrata.

„Predložili smo da se bankama ukine obaveza da mogu da kreditiraju kupovinu stana tek kada se završi 80 odsto građevinskih radova i taj procenat ubuduće iznosi 50 odsto. Tražimo i da se preispita visina taksi koje se plaćaju Katastru kao što su založna izjava ili upis hipoteke, kada je u pitanju kupovina prvog stana“, rekao je Vesić.

Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je pojasnio da su Grad Beograd i Privredna komora Srbije, pre nego što su uputili ovaj predlog, održali sastanke sa najvećim investitorima koji ulažu u stambenu gradnju u Beogradu, kao i sa bankama.

„Grad Beograd je do 31. maja izdao građevinske dozvole i lokacijske dozvole za skoro 550.000 kvadrata, što znači da ako se nastavi ovakvim tempom do kraja godine izdaćemo između 1,1 – 1,2 miliona kvadrata. Već tri godine izdajemo svake godine dozvole za preko milion kvadrata“, naveo je Vesić.

On je istakao da je građevinarstvo ključno za bruto domaći proizvod.

„Sada je trenutak da ovakvim kreditima povećamo kupovinu stanova i tako pomognemo građevinarima da nastave da investiraju u Beograd“, poručio je Vesić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram