Foto: Shutterstock

Sezona letovanja sve je bliža, a putno osiguranje može vam "olakšati život" tih dana koje provodite na odmoru. Ukoliko se odlučite da sebi obezbedite letovanje sa što manje stresa, možete, pored zdravstvenog osiguranja, osigurati i prtljag, kao i automobil – i to za svega nekoliko hiljada dinara.

Zahvaljujući polisi putnog osiguranja možete obezbediti zaštitu sebi i svojoj porodici u različitim situacijama. Tako možete biti sigurni od povreda i bolesti na putu, gubitka prtljaga, oštećenja automobila, imati obezbeđenu pravnu zaštitu, a postoji i posebno osiguranje za bebe.

Šta pokriva putno zdravstveno osiguranje?

Putno zdravstveno osiguranje je najčešća vrsta osiguranja za koju se korisnici opredeljuju, prvenstveno jer uz pristupačnu cenu možete dobiti široko pokriće gde god da se nalazite u inostranstvu. Prema podacima osiguravajućih kuća, za putno zdravstveno osiguranje opredeljuju se uglavnom zaposleni prilikom službenih putovanja, porodice koje idu na odmor, kao i stariji građani.

Kako i na savršenom letovanju može da se desi nešto što niste planirali, poput iznenadne povrede ili bolesti, polisa zdravstvenog osiguranja pokriće troškove prižanja neodložne medicinske pomoći. Tako ćete kupovinom polise sebi obezbediti osigurane troškove ambulantnog lečenja, nabavke lekova, hitnog prevoza do najbliže bolnice, bolničkog lečenja, dijagnostike, neodložnih operacija zbog iznenadne akutne bolesti, usluge stomatologa zbog nastanka akutne zubobolje, ali I duge troškove, koji zavise od samih uslova osiguranja.

Šta ćete ipak platiti sami?

Kao što je i sasvim očekivnao, postoje slučajevi u kojima osiguranje ne pokriva troškove medicinskih usluga. Tako osiguranje ne pokriva lečenje zuba ukoliko nisu u pitanju akutna stanja, estetske operacije, medicinske usluge koje su vam potrebne usled prirodnih katastrofa, elementarnih nepogoda ili proglašene epidemije. Takođe, osiguranje ne važi u slučajevima u kojima je osiguranik pod dejstvom alkohola ili narkotika, kod pokušaja samoubistva, kod povreda nastalih usled vožnje motocikla bez kacige ili usled upravljanja bilo kojim motornim vozilom bez dozvole.

Listi situacija u kojoj vam putno osiguranje neće značiti ništa nije kraj, te ukoliko zadobijete opekotine od sunca, a imate više od 15 godina, troškove lečenja platićete sami. Isti je slučaj ukoliko se povredite dok se rekreativno bavite visokorizničnim sportovima poput lova, ronjenja, padobranstva, bandži džampinga, bavljenja eksplozivom i drugim ekstremnim sportovima, kao i ukoliko do povrede dođe jer ste skijali van uređene staze.

Putno osiguranje za bebe

Ako je vaša beba stara više od 90 dana, možete za nju kupiti polisu putnog osiguranja. Dete možete osigurati individualno, kao i u okviru porodičnog paketa.

Osiguranje bebe pokriva sve neophodne troškove lečenja u inostranstvu, ali ne štiti vas ili dete od drugih putnih nedaća, poput gubitka bebinog prtljaga.

Osiguranje automobila

Iako polisu kasko osiguranja možete kupiti u svakom trenutku, ukoliko do sada to niste uradili, a planirate da na putovanje ove godine idete upravo svojim automobilom, ovo je prilika da razmislite o osiguranju vozila.

Ova vrsta osiguranja nudi vam zaštitu vašeg vozila, bez obzira na to da li ste štetu prouzrokovali vi ili neko drugi.

Pojedine osiguravajuće kuće nude čak i pokriće pravnih troškova u krivičnom ili prekršajnom postupku, koji se pokreće ukoliko kao osiguranik izazovete automobilsku nesreću. To znači da će vam osiguranje pokriti troškove poput sudskih taksi, troškova veštaka, prevodioca ili advokata.

Foto: Shutterstock

U Srbiji postoje i osguravajuće kuće koje nude paket „Pomoć na putu“, što znači da ćete uz ovu polisu osigurati sebi pokriće troškova organizacije pomoći, popravke u slučaju manjeg kvara, šlepanja, iznajmljivanja zamenskog vozila, prevoza do odredišta na koje ste se zaputili, kao I povratka oštećenog vozila iz inostranstva.

Koliko traje putno osiguranje?

Putno osiguranje ugovara se u trajanju od maksimalnih 365 dana, i to za jedno ili više putovanja. Pokriće koje vam osiguranje nudi važi samo dok boravite u inostranstvu, tako da ono stupa na snagu prelaskom granice, a prestaje da važi kada se vratite u Srbiju.

Period važenja pokrića koje dobijate kupovinom putnog osiguranja zavisi od broja dana koliko provodite u inostranstvu. Ipak, neophodno je da u inostranstvu provedete minimum 24 časa kako biste uopšte mogli da postanete korisnik.

Polisu osiguranja možete kupiti najkasnije na dan polaska na put, a možete je produžiti iz inostranstva, ukoliko tamo ostanete duže nego što ste planirali i ugovorili polisom.

Koliko košta osiguranje?

Osiguravajuće kuće imaju raznolike ponude, te je na vama da odaberete koliko novca ste spremni da izdvojite, kao i šta vam je bitno da polisa pokriva.

Ukoliko, primera radi, putujete u Grčku na 10 dana i želite da vađa osigurana suma, odnosno maksimalna količina novca koje će vam biti isplaćeno u slučaju da to bude potrebno, bude 30.000 evra, možete naći pakete i za manje od 2.500 dinara.

Grcka more plaza leto turizam
Plaža u Grčkoj Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Tako osiguravajuća kuća „Wiener städtische“ nudi polisu po ceni od 2.262 dinara, koja pokriva bolničko i vanbolničko lečenje, kao i lečenje u slučaju zaraze koronavirusom.  Ova polisa osigurava i prtljag od rizika gubitka i kašnjenja na međunarodnim letovima i to u okviru pokrića „Neprijatnost na putu“ koje dodatno pokriva rizike nestanke ličnih dokumenata, kašnjenja leta i saobraćajne nezgode u inostranstvu.

„Sava osiguranje“ iste uslove naplaćuje 2.381,6 dinara, a ukoliko želite da osigurate i prtljag, ta ponuda je skuplja za manje od jednog dinara – 2.382.

Osiguravajuća kuća „Uniqua“ za bolničko i vanbolničko lečenje, lečenje usled zaraze virusom kovid 19, kao i osiguranje prtljaga nudi po ceni od 3.958 do 5.153 dinara.

Šta je osigurana suma?

Osigurana suma predstavlja novčani iznos koji osiguravajuća kuća isplaćuje osiguraniku ukoliko se desi osigurani slučaj. Ona predstavlja gornju granicu koju možete dobiti, a u zavisnosti od kuće do kuće, ona može biti prekoračena.

Ova suma zapravo služi kao osnovica za izračunavanje premije osiguranja, odnosno novčanog iznosa koji korisnik plaća.

Da li je kupovina osiguranja komplikovana?

Da je kupovina polise putnog osiguranja potpuno suprotna od komplikovane, pokazuje i činjenica da kupovinu možete obaviti i onlajn. Sve što vam je potrebno od dokumentacije je pasoš, kao i dokaz o izvršenoj uplati, nekon čega će vam polisa biti poslata na mejl adresu u pdf formatu, te je, ukoliko je to potrebno, možete ištampati ili čuvati u telefonu.

Da li je putno osiguranje obavezno?

Putno osiguranje nije obavezno, ali se mnogi korisnici odlučuju na kupovinu, „za svaki slučaj“ – na tržištu postoje povoljne ponude, a dok ste na odmoru zapravo ćete moći da se odmorite i ne brinete o tome da li će vas zadesiti neki zdravstveni problem, čije ćete lečenje morati sami da platite.

BONUS VIDEO Skriveni troškovi na odmoru – Sve zamke All Inclusive-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar