Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Njujoršku berzu pogodila je prava "savršena oluja" u ponedeljak, jer su investitori u paničnom strahu od širenja koronavirusa i saudijsko-ruskog rata s cenama nafte krenuli u rasprodaju kompanijskih akcija po znatno nižim cenama, znatno smanjivši vrednost berzanskih indeksa.

Industrijski indeks Dau Džons je izgubio 2.013,7 poena ili 7,79 odsto vrednosti usled pada akcija Boinga, Epla, Goldman Saksa i Katerpilara, koje su ovaj indeks „koštale“ najmanje 100 bodova.

Dau je trgovanje zaključio na nivou od 23.851,02 poena, što predstavlja njegov najgori trgovački dan od 15. oktobra 2008. kada je pao 7,87 procenata, izveštava CNBC.

Indeks S&P 500 je potonuo za 7,6 odsto na 2.746,56 poena, najviše od 1. decembra 2008, jer su se investitori oslobađali akcija finansijskih i energetskih kompanija.

U indeksnoj korpi S&P 500 nalaze se naftni giganti poput Ekson Mobajla, Hesa i Maraton Ojla, koji su završili trgovanje sa padom od preko 20 odsto. Akcije finansijskih kompanija su pale za više od 10 procenata, pri čemu su banke „JP Morgan“, Citygroup i Bank of America zabeležile gubitak od preko 13 odsto.

Tehnološki indeks Nasdak Kompozit je zabeležio minus od 7,29 procenata, da bi dan završio na 7.950,68 poena.

Masovna rasprodaja koja je počela posle samo nekoliko minuta od otvaranja trgovanja bila je ključni okidač kolapsa na Volstritu, koji je uzrokovao da trgovanje bude obustavljeno na 15 minuta nakon čega je ponovo obnovljeno u 9:49 sati po istočnoameričkom vremenu.

Jučerašnji oštar pad usledio je nakon jednonedeljnih oscilacija cena akcija zbog kojih je indeks S&P 500 beležio uspone i padove za više od 2,5 odsto tokom četiri uzastopna dana.

Investitori su nastavili da traže sigurniju imovinu za svoja ulaganja zbog pojačanog straha da će koronavirus zaustaviti globalne lance snabdevanja i gurnuti ekonomiju u recesiju.

Na veliki berzanski potres uticala je i odluka Saudijske Arabij da smanji svoje zvanične prodajne cene nafte za april, što je u potpunoj suprotnosti sa njenim ranijim zalaganjima da se dodatnim rezanjem pumpanja pruži podrška naftnom tržištu. Ovu neočekvanu odluku, Rijad je doneo nakon kraha pregovora s Rusijom o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte.

Zlato, koje investitori preferiraju kao jedno od sigurnih utočišta u vreme kriza, premašilo je cenu od 1.700 dolara po unci, dostigavši najviši nivo od decembra 2012. Cena bakra se međutim spustila na najniži nivo u više od tri godine, na 2,46 dolara.

Bakar se smatra barometrom ekonomske tražnje u širem smislu, s obzirom na njegovu primenu u elektroindustriji i proizvodnom sektoru.

Njujorška filijala Federalnih rezervi je najavila u ponedeljak da će povećati količinu novca koji nudi bankama za njihove kratkoročne potrebe za finansiranjem. Da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje tržišta finansiranja, FED je saopštio da će do četvrtka povećati iznos sredstava za repo operacije za prekonoćne pozajmice sa 100 milijardi na 150 milijardi dolara.

Akteri na valutnim tržištima očekuju da će američka centralna banka smanjiti referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena na sednici sledeće nedelje.