Foto: AP Photo/Richard Drew

Akcije na evropskim berzama pale su jutros za više od 8,0 odsto jer pandemija koronavirusa hara većim delom Evrope, a mere drastičnog monetarnog ublažavanja vodećih svetskih centralnih banaka nisu uspele da obnove poverenje investitora uzdrmano strahom od narastanja ekonomskih šteta.

Panevropski indeks STOKS 600 pao je za 8,2 procenta na najniži nivo od novembra 2012. godine, pri čemu su berze u Francuskoj i Španiji vodeći gubitnici pošto su se ove dve zemlje pridružile Italiji uvodeći karantin na nacionalnom nivou, javlja Rojters.

Avio-kompanije i turistički operateri, uključujući TUI, Izidžet, IAG, koji je vlasnik Britiš Ervejza, kao i Er Frans-KLM, predvode s padom u okviru indeksa STOKS 600, jer je pandemija zaustavila globalna putovanja.

Širi indeks akcija putničkih i turističkih kompanija potonuo je za više od 12 odsto.

Evropski indeks koji meri strah na tržištima kapitala skočio je na rekordnih 87,90 poena.

„Investitore muči to što se još uvek ne zna ekonomski uticaj virusa – da li je ovo jednomesečna ili jednogodišnja situacija i koliko će duboko srezati potrošnju“, kaže Rik Mekler, partner u kompaniji „Čeri Lejn Investments“ iz Nju Vernona, u Nju DŽersiju.

Američke Federalne rezerve smanjile su referentnu kamatnu stopu gotovo na nulu, po drugi put ovog meseca, i najavile stotine milijardi dolara za kupovinu aktiva, poručivši da epidemija ima „dubok“ uticaj na ekonomiju.

Centralne banke Japana, Australije i Novog Zelanda ispratile su akciju FED-a uvođenjem vlastitih mera, ali nisu uspele da zaustave pad svetskih akcija.

Evropski indeks fjučersa S&P 500 pao je 4,77 odsto približivši se dozvoljenom dnevnom gubitku vrednosti ubrzo nakon što je nastavljeno trgovanje u nedelju uveče. Tako je evropski referentni indeks sada za više od jedne trećine slabiji u odnosu na rekordnu vrednost koju je dostigao sredinom februara, na šta su delom uticali i pad cena nafte i prošlonedeljna odluka Evropske centralne banke da zadrži ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, navodi britanska agencija.

Najnoviji ekonomski podaci iz Kine, koji pokazuju da je fabrička proizvodnja najoštrije pala u poslednjih 30 godina, takođe su ponovo podstakli strahovanja od globalne recesije budući da pandemija parališe dobavljačke lance i razara poslovni sentiment.

Indeks koji meri vrednost akcija evropskih banaka srušio se za oko 9,9 procenata, pri čemu su se akcije francuskih banaka Natiksis i Sosijete Ženeral stropoštale za između 14,1 i 12,6 odsto.

Švajcarska Kredi Svis banka je pala za 12 procenata na rekordno nizak nivo nakon izveštaja da američki tužioci istražuju njenu ulogu u slučaju vezanom za korupciju u Mozambiku „tešku“ dve milijarde dolara.

Pažnja investitora je sada usredređena na telekonferenciju Grupe sedam (G7) koja treba da se održi u 14:00 časova po GMT, a na kojoj će biti reči o aktuelnoj zdravstvenoj krizi.