Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Udruženje "Moja Srbija" uputilo je Vladi Srbije inicijativu za pokretanje akcije podele vaučera za subvencionisanu kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije, saopšteno je danas.

„Podela vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača zasnivalo bi se na višegodišnjem iskustvu stečenom tokom trajanja akcije podele vaučera za odmor u Srbiji“, rekao je predstavnik tog udruženja Milan Ristić.

Dodao je da bi se u akciju uključile i lokalne samouprave, koje bi bile zadužene da organizuju proizvođače iz svog kraja i da obezbede centralizovanu prodaju njihovih proizvoda, dok bi se za ponudu robe koristile internet platforme.

Srbija već nekoliko godina deli vaučere za odmor u zemlji, koji su subvencionisani iz budžeta sa 5.000 dinara po osobi.

Najveći broj registrovanih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, koja bi, kako se navodi, imala pravo da se prijave za učešće u akciji i da ponude svoju robu građanima Srbije, nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama.

Ističe se da bi se izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo razvoj tih oblasti, što bi u budućnosti dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima.

„Proizvodnja domaćih proizvoda zasniva se na stopostotnom korišćenju domaćih sirovina, pa bi sav novac koji se usmeri u njen razvoj ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet, a sigurni smo da bi pokretanje ove akcije svake godine dovodilo do dvocifrene stope rasta kao u domaćem turizmu“, rekao je Ristić.

U udruženju „Moja Srbija“ ocenili su da postoji i veliki broj građana Srbije u dijaspori, koji su zainteresovani za kupovinu domaćih proizvoda, a da je danas veoma lako i povoljno dostaviti robu iz bilo kog mesta u Srbiji, na kućni prag ljudi u rasejanju.

Bonus video – Reportaža kupovina udžbenika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare