Foto: Shutterstock

Da je samo pitanje dana kada će na dnevni red doći korigovanje cene struje, potvrdili su više navrata i predsednik i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ono što je ostalo nepoznato je koliko će i kada to povećanje biti. I mada je prema nekim tvrdnjama poskupljenje trebalo da usledi tek posle Nove godine, izgledi pokazuju da će do toga doći i ranije.

Iako datum poskupljenju nije preciziran, u nedavnom gostovanju na Euronewsu, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je rekla da će ova tema na dnevni red doći „pre, više nego kasnije“ jer u trenutnim uslovima evropske kompanije povećavaju cene struje i gasa.

„Ne može drugačije. Jeste, države daju velika ulaganja u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas, rekla je i dodala da se to tiče svih nas i da moramo da budemo održivi“.

Međunarodni monetarni fond, tokom nedavnih razgovora, preporučio je državnom vrhu Srbije da bi cena struje za domaćinstva trebalo da se koriguje naviše i to još tokom ove grejne sezone, jer u protivnom budžetski rashodi bi bili značajno uvećani i mogli bi da ugroze javne finansije.

Prema saznanju „Blica“, oni smatraju da nedavno povećanje cene kilovata za domaćinstva i male kupce od 6,5 odsto nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije i racionalno poslovanje EPS-a, posebno u uslovima energetske krize. Kako bi se koliko toliko ovi problemi prevazišli, oni smatraju da bi još tokom ove grejne sezone trebalo da se cena kilovata uveća bar za 10 odsto. To praktično znači, da ako bi se njihove preporuke uvažile, domaćinstva i pre 15. aprila, do kada traje grejna sezona, čeka još jedno poskupljenje, piše Blic.

Da ovakav razvoj situacije može da se desi, vidi se i iz izjava srpskih zvaničnika, koji su usledile nakon sesije sa MMF-om. Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju tu mogućnost najavio.

I glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, smatra da se u energetici desila serija problema u najgorem mogućem trenutku, i da situacija u EPS-u može biti još dramatičnija ako se cena struje što pre ne koriguje .

Podsetimo da je poslednje poskupljenje struje bilo prvog septembra ove godine i to za 6,5 odsto za domaćinstava i male kupce. Poskupljenje struje je 2. jula odobrio je Savet Agencije za Agencija za energetiku, na zahtev Javnog preduzeća EPS Beograd.

Bonus video: Struja uskoro opet poskupljuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare