Foto: Shutterstock

U Nemačku hrli na hiljade Srba, a kako bi se tamo udomili i zaposlili uz legalne dozvole potreban je i određen nivo znanja nemačkog jezika. E, tu nastaje problem, pošto mnogi pokušavaju da falsifikuju i bez zvanično priznatog testa dobiju potreban sertifikat. Na tu pojavu upozoravaju iz Goethe instituta.

„Svako ko želi da emigrira u Nemačku (ili druge zemlje nemačkog govornog područja) mora da dostavi dokaze o znanju jezika. Ponekad se potreba za ovim znanjem ne shvata previše ozbiljno, ili su ljudi u žurbi i nasedaju na onlajn prevarante koji tvrde da možete kupiti sertifikat. Tako je. Sve su češći primeri zloupotrebe primetni i na društvenim mrežama“, upozoravaju iz Goethe instituta.

Oni napominju da je bitno da ispit bude međunarodno priznat, a pored sertifikata Goethe-Instituta, to je potvrda koju izdaje ÖSD.

„Građani kojima je potreban sertifikat treba da se isključivo obrate institucijama koje zvanično imaju međunarodno priznate sertifikate“, poručuju iz Goethe instituta.

Nemačka ambasada na svom sajtu ima i informator o dokazivanju poznavanja jezika, u kojem se navodi koji nivo jezika vam je neophodan za različite potrebe boravka i radne dozvole.

Prilikom podnošenja zahteva za vizu, poznavanje jezika se dokazuje predočavanjem sertifikata A1, A2, B1, B2, C1, C2 (Zajedničkog evropskog referentnog okvira za poznavanje jezika), izdatog od strane ovlašćene institucije koja poseduje dozvolu na osnovu standarda ALTE-a za izdavanje sertifikata o položenom ispitu. U Srbiji trenutno sledeće institucije poseduju ovlašćenje za izdavanje takvih sertifikata: Goethe-Institut, ÖSD, kao i škole za učenje stranih jezika koje su sertifikovane prema Telc-u ili ECL-u. Termine za polaganje ispita možete ugovoriti na internet stranici, odnosno telefonskim putem kod navedenih institucija. Sertifikati o položenom ispitu ostalih instituta jezika u Srbiji se ne priznaju.

Pravila

Za određene svrhe boravka se u skladu sa Zakonom o doseljavanju stručne radne snage zahteva određeni minimalni nivo znanja jezika:

Pridruživanje supružniku zahteva A1 nivo, pridruživanje maloletnog deteta roditelju, koje u trenutku podnošenja zahteva ima 16 godina ili više zahteva C1.

Za kurseve stručnog usavršavanja po obaveštenju o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome potreban je A2, ukoliko u rešenju o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome nije drugačije navedeno

Sve popularnije zapošljavanje kao medicinsko osoblje zahteva B2. Medicinsko osoblje sa obavezom pohađanja kurseva stručnog usavršavanja po obaveštenju o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome treba da ima B1 nivo.

Stručno obrazovanje zahteva B1, dok je za traženje posla potreban je B1 nivo. a za traženje posla kao medicinsko osoblje treba B2 sertifikat. Ukoliko tražite radno mesto za stručno obrazovanje treba vam B2 nivo.

Predočavanje sertifikata gore navedenih instituta ne predstavlja automatski i dokaz o poznavanju jezika u postupku podnošenja zahteva za vizu. Verodostojnost, uverljivost, kao i aktuelnost sertifikata se u pojedinim slučajevima, a na osnovu konkretnih sumnji, proverava i upoređuje sa stvarnim znanjem jezika podnosioca zahteva. Procenu verodostojnosti poznavanja jezika vrši isključivo Odeljenje za vize.

 

****

Bonus video: Merkel – Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar