Foto: Shutterstock

Čekovi su nekada bili izuzetno popularno sredstvo plaćanja. Danas, primat imaju kartice, ali čekovi i dalje mogu biti daleko isplativiji i "jeftiniji". Osnovna razlika u odnosu na neke druge vrste plaćanja jeste to što – nema kamate.

„Uz pomoć čekova plaćate svojim novcem iz budućnosti, a kada plaćate kreditnim karticama, plaćate u sadašnjosti, ali tuđim novcem“, navodi urednik portala Kamatica Dušan Uzelac za Nova.rs.

Kako objašnjava, razlika između upotrebe čekova i kartica je ta što ćete, kada koristite tuđi novac, za njega platiti kamatu, a ako koristite svoj novac, tu kamate nema.

„To je ono što banke ne vole – da se finansirate svojim novcem iz budućnosti, a da ne uzmete od njih pozajmicu i da oni na to onda naplate kamatu. I to je suštinska razlika, čekove ne generišu trošak kamate, dok sve kartice generišu neki dodatni trošak“, kaže Uzelac.

Pročitajte još:

Danas, upotreba čekova se promenila, budući da se oni koriste uglavnom za odloženo plaćanje, iako mogu da se koriste za bilo koju vrstu plaćanja.

„Nekada su čekovi bili redstvo redovnog plaćanja, ali su taj deo redovnog plaćanja preuzele kartice, a čekovi se koriste za kasniju naplatu. I ne znam da li neko piše čekove na manje od tih ‚difoltnih‘ 5.000 dinara“, navodi Uzelac.

Prodavci moraju da prime ček

Kako naglašava Uzelac, ček je zakonsko sredstvo plaćanja i svi su u obavezi da ga prime.

Foto: Hill Street Studios / Tetra Images / Profimedia

„Rekao bih čak da su veće mogućnosti za plaćanje čekovima nego karticama, jer je ček zakonsko sredstvo plaćanja i svi su u obavezi da ga prime, a karticom može da se plati samo tamo gde postoji POS terminal, a to je izborna oprema prodavca“, navodi naš sagovornik.

Prema podacima Narodne banke Srbije, do 9. novembra ove godine, ukupan broj platnih transakcija obavljenih čekovima u Srbiji bio je skoro 4,6 miliona.

„Ček je u stvari papir koji kaže ‚skinite sa mog računa toliko i toliko novca, tog datuma‘“, zaključuje Uzelac.

Dozvoljeni minus je najskuplji

Finansijska savetnica Karolina Herbut za Nova.rs kao prednost čekova takođe ističe nepostojanje kamate.

„Oni koji plaćaju čekom daju garanciju da će na određeni dan na računu biti dovoljno sredstava za plaćanje. I to je veoma važno – ispratiti kada će se realizovati ček. Mi odlažemo plaćanje, ali će ono u nekom trenutku odjednom doći na naplatu“, navodi Herbut.

Ona ističe da je najskuplja opcija zaduživanja dozvoljeni minus, a da onda slede kreditne kartice i gotovinski krediti.

Foto: Shutterstock

„Za dozvoljeni minus negde oko 30 odsto na godišnjem nivou plaćamo ono što dugujemo, a druge najskuplje su kreditne kartice. Ima i kartica koje nude plaćanje na rate bez kamate, ali tu građani isto treba da vode računa o tome da li ipak postoji neka druga naknada, bez obzira na to što nema kamate. Svaka banka ima svoju ponudu“, zaključuje Herbut.

Koji su uslovi za dobijanje čekova?

Da bi građani ostvarili pravo na čekove, potrebno je da najpre ispune određene uslove. Prvenstveno, treba da budu klijent banke od koje čekove traže i da imaju redovna primanja. Takođe, važno je i kakav ugovor ima sa poslodavcem. Ono što je sledeće bitno jeste da je klijent uredan sa svim plaćanjima prema banci i da nema zaostala dugovanja. To koliko će čekova dobiti od banke zavisi od toga kolika su mu mesečna primanja.

Ipak, svaka banka zasebno utvrđuje detalje i uslove pod kojima izdaje čekove, pa je neophodno dobro se informisati o ponudi na tržištu pre odabira banke.

BONUS VIDEO Keš ili kartica – dilemu rešava inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar